jak przyrządzić krewetki
Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i natki pietruszki to jeden z najprostszych a zarazem najbardziej smakowitych sposobów na przygotowanie tych fantastycznych skorupiaków | fot.: Fotolia

Krewetki na kilka sposobów

Krewetki to dla wielbicieli owoców morza prawdziwy rarytas. Wprawdzie w Polsce są dostępne głównie w postaci mrożonej, ale z ich wykorzystaniem można przygotować mnóstwo wspaniałych dań, czy to na kolacje, czy też biesiadę w gronie rodziny lub znajomych.

Krewetki ma maśle

Krewetki smażone na maśle z dodatkiem oliwy, chilli i natki pietruszki to jeden z najprostszych a zarazem najbardziej smakowitych sposobów na przygotowanie tych fantastycznych skorupiaków. Aby przygotować to danie, trzeba przygotować obrane, gotowane lub surowe krewetki, kilka ząbków czosnku, jedna lub dwie papryczki chilli oraz świeżą natkę pietruszki, masło i oliwę do smażenia. Ważne, żeby krewetki przed wrzuceniem na patelnię były rozmrożone, bo tylko w ten sposób uda się je podsmażyć, a nie poddusić. Źle rozmrożone krewetki puszczą dużo wody i w efekcie zamiast apetycznie się przyrumienić, będą blade. Przygotowania zaczynamy pod przesmażenia na maśle pokrojonego w cienkie plasterki czosnku oraz papryczki chilli. Kiedy czosnek lekko się zrumieni, możemy dodać krewetki. Ich obróbka jest bardzo krótka i po kilku minutach są już gotowe. Tuż przed zdjęciem z ognia należy dodać do krewetek, papryczki i czosnku posiekana natkę. Danie podawać w dużej misce, z dodatkiem świeżej, chrupiącej bagietki. Nie żałujmy masła i oliwy! Powstanie z nich fantastyczny płyn, w którym można maczać kawałki pysznego pieczywa.

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami świetnie nadaje się na przyjęcia, ale trzeba pamiętać, że wymaga ono przygotowania tuz przed podaniem. Odgrzewane nie będzie już tak smaczne. Do przygotowania tego dania potrzebny będzie ryż odmiany arborio, o dużych, pękatych ziarenkach, bulion, szklanka białego wytrawnego wina, cebula, czosnek, krewetki i świeża natka pietruszki. Na rozgrzanej oliwie wymieszanej z odrobiną masła podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i chwile podsmażamy, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wtedy zaczynamy podlewać całość bulionem. Dodajemy go etapami, a następna porcję dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia całkowicie się wchłonie. Mniej więcej w połowie wlewamy też szklankę wina. Dzięki niemu risotto zyskuje fantastyczny aromat i wyrafinowany smak. Osobno podsmażamy krewetki. Wystarczy odrobina masła, sól i pieprz i kilka minut na patelni. Gdy risotto jest już gotowe, wykładamy je do dużej miski, a na wierzchu układamy krewetki i posypujemy posiekaną natką. Ciekawym dodatkiem do tego dania może być świeżo starty parmezan. Obowiązkowo powinna mu towarzyszyć lampka schłodzonego białego wina. Trudno o coś pyszniejszego!

Krewetki na przystawkę

Zgrabne krewetki nadają się też rewelacyjnie na przystawkę. Wiele osób przepada za krewetkami smażonymi w cieście sezamowym na głębokim tłuszczu. Aby je przygotować, trzeba przygotować gęste ciasto z mąki pszennej, sody oczyszczonej, sosu sojowego, ziaren sezamu, jajka, wody i soli, a następnie maczać w nim krewetki trzymając za ogonek i smażyć na patelni lub garnku.

Dlaczego warto serwować krewetki na przyjęciach? Dlatego, że są smaczne, zdrowe i naprawdę proste w przygotowaniu.

JSZ

Sprawdź także

acai bowl

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę …