Jesień jest czasem, kiedy chętniej sięgamy po zupy nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również dlatego, że znakomicie rozgrzewają w coraz chłodniejsze, jesienne dni. Gorące wywary mogą uchronić nas przed przeziębieniem, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Poznaj 3 pomysły na zupę jarzynową i dodaj ją do swojego jesiennego jadłospisu!
Aromatyczne zupy z suszonych warzyw
Jesienią oraz zimą mamy do wyboru niektóre świeże warzywa, na przykład brukselkę. Jednakże, mimo iż większość warzyw swój szczyt popularności ma już za sobą, nie musimy rezygnować z cieszenia się także i ich aromatem. Ratunkiem może okazać się aromatyczna zupa z warzyw suszonych.
Zupa z suszonych warzyw
Składniki:
- suszone warzywa (dostępne w gotowych mieszankach lub z warzyw przygotowanych samodzielnie), na przykład: marchew, seler, por, pasternak, lubczyk, kolendra, pietruszka
- kilka ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
- trzy skrzydełka kurczaka
- śmietana
Przygotowanie:
1. Skrzydełka kurczaka zagotować w jednym litrze wody, usuwając zanieczyszczenia powstałe podczas gotowania.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Do wywaru dodać ziemniaki wraz z suszonymi warzywami i gotować około piętnastu minut.
4. Dodać przyprawy według uznania i zabielić śmietaną.
Lekkie, warzywne zupy kremy
Warzywne zupy kremy są sycące i smakują wyśmienicie. Ich niewątpliwą zaletą jest także to, że można je przyrządzić z niemal każdego warzywa, na przykład brokułów, kalafiora, pomidorów, cukinii czy ziemniaków, jak również z mieszanki tych warzyw. Jesiennym warzywem numer jeden niewątpliwie jest jednak dynia, warto więc przyrządzać z niej dyniowe kremy z dodatkiem imbiru, który ma szczególne właściwości rozgrzewające.
Kremowa zupa z dyni
Składniki:
- 2-kilogramowa dynia (po obraniu)
- pół kilograma ziemniaków
- dwie marchwie
- cebula
- imbir
- sól
- czarny pieprz
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
1. Obrać dynię ze skóry i usunąć pestki ze środka.
2. Obrać i pokroić pozostałe warzywa w kostkę.
3. Zagotować dwa litry wody, posolić i dodać przygotowane warzywa.
4. Gotować wszystko razem przez pół godziny.
5. Pod koniec gotowania dodawać kawałki kłącza imbiru (oszczędnie).
6. Wszystko razem rozdrobnić na aksamitną masę przy pomocy robota kuchennego lub blendera.
7. Dodać sól i pieprz do smaku, zagęścić łyżką jogurtu.
Rozgrzewające zupy z warzyw
Zupy zazwyczaj podaje się na gorąco, ale by przedłużyć ich przyjemne, rozgrzewające działanie warto również dodatkowo odpowiednio przyprawić danie. Rozgrzewające przyprawy nie tylko poprawiają ukrwienie, ale również są zbawienne dla układu pokarmowego. Przykładem sycącej i rozgrzewającej zupy z warzyw jest zupa z soczewicy z dodatkiem pieprzu kajeńskiego.
Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Składniki:
- jedna szklanka czerwonej soczewicy
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- marchew
- dwie puszki pomidorów
- olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, curry lub kurkuma, nać pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie podsmażyć.
2. Podsmażyć pokrojoną marchew razem z cebulą i czosnkiem.
3. Soczewicę i pomidory gotować w wodzie, aż soczewica będzie miękka.
4. Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku według uznania.
Zupę z soczewicy możemy wzbogacić także o inne, rozgrzewające przyprawy, na przykład ostrą papryczkę.
Zupy z warzyw to prosty, szybki i smaczny sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienne popołudnia lub mroźne, zimowe wieczory. Zupa warzywna to danie niezwykle uniwersalne – przygotujesz ją z niemal każdego warzywa, a zajadać się nią możesz, dodając to, na co tylko masz ochotę – groszek ptysiowy, makaron, grzanki, krakersy, klopsiki i wiele innych. Smacznego!
Materiał partnera zewnętrznego