sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną przekąskę lub lekką kolację. 

Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • 1 porcja
  • Bardzo łatwy

Składniki:

  • sałata masłowa lub rzymska 1 mała główka
  • rzodkiewka 8 sztuk
  • ogórek gruntowy 3 małe sztuki
  • szczypiorek 1 pęczek
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • serek wiejski od OSM Piątnica 1 sztuka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

chrupiące przekąski

Pomysły na przekąski na różne okazje

Przekąski to nieodłączny element każdego spotkania, imprezy, wydarzenia. Jest bardzo wiele opcji, jeśli chodzi o …