Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną przekąskę lub lekką kolację.
Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- Czas przygotowania: 15 minut
- 1 porcja
- Bardzo łatwy
Składniki:
- sałata masłowa lub rzymska 1 mała główka
- rzodkiewka 8 sztuk
- ogórek gruntowy 3 małe sztuki
- szczypiorek 1 pęczek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- serek wiejski od OSM Piątnica 1 sztuka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a ogórki w półplasterki. Dodać pokrojony szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku szczyptą cukru i soli. Połączyć z odsączonym z płynu serkiem wiejskim i całość wymieszać. Wyłożyć do miseczek i polać odrobiną oleju.
Materiał partnera zewnętrznego