W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest ciemnozielona, ale bywa także pasiasta lub żółta. Miłośnicy równie smacznych kabaczków powinny wiedzieć, że kryje się pod nimi… cukinia właśnie, tyle że w bledszym odcieniu i zwana kabaczkiem jedynie zwyczajowo, dla odróżnienia.
Zielona kuzynka dyni zwyczajnej zawdzięcza swoją popularność głównie uniwersalnemu zastosowaniu. Młode warzywa możemy jeść surowe i ze skórką – sprawdzą się głównie w sałatkach i jako składnik wykwintnych przystawek. Z dojrzalszych przygotujemy wspomniane leczo, francuski ratatouille, oryginalne zapiekanki makaronowe, kremowe zupy, grillowane roladki, a nawet ciasta. W ojczyźnie cukinii prawdziwym przysmakiem są również jej kwiaty – nadziewane ricottą bądź smażone w cieście naleśnikowym, stanowią pyszną i, wbrew pozorom, lekką przekąskę.
Wszelkie cukiniowe eksperymenty to prawdziwie zdrowa zabawa, gdyż lekkostrawne warzywo jest niezwykle wartościowe. Cukinia dostarcza nam witamin: A, C, PP, B1, B2 i K, odkwasza organizm i usprawnia trawienie, dzięki czemu jest idealną przekąska dla osób na diecie, jak również jednym z pierwszych warzyw, które można podać małym dzieciom. Jest także źródłem wapnia i potasu, co powinniśmy docenić szczególnie latem, gdy upał doprowadza do utraty drugiego z minerałów. Podłużna bomba witaminowa ma jeszcze jedną unikalną zaletę – w odróżnieniu od wielu innych warzyw i owoców nie kumuluje metali ciężkich.
Jeśli znudziła Wam się cukinia w wersji grillowanej, naszą propozycją na koniec wakacji są lekko słodkawe, pulchne placuszki z dodatkiem ulubionych ziół. Okres urlopowy pomału dogasa, ale sezon na cukinię trwa w najlepsze – korzystajcie z niej bez ograniczeń!
Ziołowe placuszki z cukinii
składniki
- 2 cukinie (ok. 50 dag)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- posiekane koperek i pietruszka (po 2 łyżki lub wg uznania)
- pieprz ziołowy, czosnek granulowany, sól (wg uznania)
- pół łyżeczki chili
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta cukru
- 1-2 łyżeczki bazylii (lub oregano bądź innych ulubionych ziół)
- olej do smażenia + 1 łyżeczka do masy
przygotowanie
Cukinie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody, dodać jajka, olej, delikatnie wymieszać mikserem lub ręcznie, dodać mąkę, przyprawy i zioła. Na patelni rozgrzać olej, dużą płaską łyżką wylewać okrągłe porcje masy, smażyć po obu stronach do zrumienienia.
Podawać z dipem jogurtowo-czosnkowym bądź serowym.