Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia.
Łosoś na ostro
składniki:
- 4 porcje łososia
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki siekanego czosnku
- pół łyżeczki ziaren kuminu
- olej
przygotowanie:
- sól, paprykę, cynamon, czosnek i kumin dokładnie połączyć z 2 łyżkami oleju do uzyskania konsystencji pasty. Uzyskaną miksturą należy posmarować porcje łososia i odstawić do lodówki na 4 godziny.
- usuń marynatę z ryby (ale jej nie wyrzucaj) i usmaż ją na niewielkiej ilości oleju.
- wyjmij kawałki ryby z patelni i postaw je w ciepłym miejscu. Na patelnię, na której smażył się łosoś wrzuć marynatę i dolej sok z cytryny. Podgrzej mieszając przez 1-2 minuty.
- przygotowanym sosem polej rybę i od razu podawaj.
Pieczony łosoś cytrynowy
składniki:
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki oleju
- 6 porcji łososia
- pół cebuli pokrojonej w krążki
- 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- sól, pieprz
przygotowanie:
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- przygotuj kawałki folii aluminiowej, w które bez problemu będzie można owinąć porcje łososia.
- połącz ze sobą sok z cytryny, olej, sól i pieprz.
- obtocz łososia w marynacie.
- ułóż łososia centralnie na kawałku folii aluminiowej, na każdym z nich ułóż po 2 plastry cytryny i kilka pojedynczych krążków cebuli.
- zamknij szczelnie folię tworząc sakiewki i ułóż je w naczyniu do pieczenia.
- upiecz rybę do miękkości (10-15 minut).
- ostrożnie rozpakuj sakiewki, umieść rybę na talerzach i każdą porcję polej pozostałym sosem.
Łosoś w orientalnej marynacie
składniki:
- porcja łososia
- 80 ml sosu sojowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypior do dekoracji
przygotowanie:
- wymieszaj ze sobą składniki marynaty.
- umieść łososia w niewielkim naczyniu, polej go marynatą, przykryj, a następnie włóż do lodówki na około 5 minut.
- usmaż łososia na patelni grillowej.
- przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorem.
Szaszłyki z łososia
składniki:
- około pół kilograma łososia pokrojonego w kostkę o krawędzi (zależnie od grubości fileta) 2 – 4 cm
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki ziaren kuminu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 duża papryka pokrojona w kwadraty o boku odpowiednio do wielkości łososia 2 – 4 cm
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
przygotowanie:
- rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- w dużej foliowej torebce połącz ze sobą przyprawy i 1 łyżkę oleju i wrzuć do marynaty kostki łososia.
- w drugiej torbie połącz warzywa z drugą łyżką oleju.
- na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie łososia i warzywa.
- grilluj szaszłyki przez około 5 minut.
Czosnkowy łosoś z patelni
składniki:
- 4 porcje łososia
- 2 łyżki masła klarowanego (miękkiego)
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżeczki świeżego siekanego tymianku do dekoracji
przygotowanie:
- oprósz filety solą i pieprzem.
- połącz masło, czosnek, sól i pieprz.
- ułóż niewielką ilość masła czosnkowego na każdej z porcji łososia.
- smaż łososia na patelni najpierw skórą w dół (żeby masło zdążyło się rozpuścić), a następnie obróć i smaż do zezłocenia (należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił.
- wyjmij łososia z patelni i udekoruj tymiankiem.
RED