Lubisz pizzę? Nic w tym dziwnego! Smaczne danie rodem ze słonecznych Włoch to doskonała przekąska na mniejszy i większy głód. A co najważniejsze – możesz się nią podzielić z przyjaciółmi. Masz ochotę ponownie jej skosztować? Jeśli tak, wybierz wersję, która pozwoli Tobie i Twoim bliskim prawdziwą kulinarną przygodę. Oto kilka wskazówek, dzięki którym czeka na Was prawdziwa uczta.
Idealna pizza, czyli jaka? Na tak postawione pytanie nie ma oczywiście jednej dobrej odpowiedzi. Każdy z nas ma nieco inne preferencje. Niemniej jednak, jest kilka zasad, o których warto pamiętać – zarówno samodzielnie przygotowując pizzę, jak i zamawiając ją z dostawą do domu.
Jakość składników ma znaczenie
Tym, co sprawia, że kuchnia włoska jest aż tak dobra, jest przede wszystkim pasja, z jaką kucharze ze słonecznej Italii dbają o każdy, nawet najmniejszy detal. Podczas przygotowywania potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego nie ma miejsca na kompromisy jakościowe. Każdy składnik musi być precyzyjnie dobrany. Gouda zamiast mozzarelli albo sos w proszku zamiast prawdziwych pomidorów na pizzę? Nie ma mowy! Dlatego jeżeli chcesz przygotować tę włoską potrawę, uważnie skompletuj swoje zakupy. Prawdziwa mozzarella, pomidory pelati, prosciutto, dobrego gatunku mąka na ciasto – to absolutne must-buy, jeżeli oczekujesz eksplozji zniewalających Twoje podniebienie aromatów.
Mniej znaczy więcej
Najlepsza pizza – w Łodzi czy w Mediolanie – to nie ta, która będzie się uginać od ilości składników, które trafią na ciasto. Jeśli nałożysz ich zbyt wiele – osiągniesz efekt przeciwny do tego, który założyłeś. W kuchni włoskiej prostota jest jedną z największą wartością. To dlatego tak fenomenalnie smakuje proste spaghetti aglio e olio (z czosnkiem i oliwą – po prostu!) i dlatego to Margherita jest najchętniej wybieraną spośród wszystkich pizz.
Jeśli przyrządzasz pizzę samodzielnie – ogranicz swoją kompozycję do maksymalnie 3-4 składników. Mozzarella, prosciutto i rukola, a może szpinak, kurczak i gorgonzola? Tak niewiele wystarczy, aby stworzyć niezapomnianą ucztę!
Ciasto, ciasto i jeszcze raz ciasto
To dobra jakość ciasta sprawia, że pizza smakuje tak dobrze, jak smakuje. A skoro tak – przyrządź je zgodnie z oryginalną recepturą lub upewnij się, że takie właśnie oferuje lokal, z którego zamawiana jest pizza. Łódź czy Nowy Jork – do wyboru masz wersję na cienkim (typowo włoskim) i grubszym (amerykańskim) cieście. Istotne jest, aby było ono upieczone z mąki typu „00”, która nada mu kruchego i delikatnego smaku. To, czy wybierzesz wersję cienką, czy grubą – zależy od tego, co lubisz najbardziej. Niemniej jednak, jeżeli chcesz doświadczyć pizzy w wydaniu takim jak w jej ojczyźnie – Neapolu – cienkie ciasto to najlepsza decyzja.
Dobra pizza – przyrządzona w oparciu o najlepsze składniki – będzie smakowała nawet tym o bardzo wyrafinowanym podniebieniu. Jak jednak widać, aby spełnić także ich oczekiwania – nie potrzeba wiele. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na jej jakość – zarówno, gdy będziesz przyrządzać potrawę samodzielnie, jak i wówczas, kiedy zdecydujesz się na jej zamówienie.
Materiał partnera zewnętrznego