Polska jest krajem o bogatej tradycji kulinarnej, w którym każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy i smaki. Odkrywanie polskich kuchni regionalnych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poniżej przedstawiamy opis wybranych regionów Polski pod względem ich kulinarnych atrakcji.
Wybrane potrawy regionalne Polski
Podlasie. Tradycje wschodniego smaku
Podlasie, położone w Polsce Wschodniej, słynie z kuchni o silnych wpływach wschodniosłowiańskich. To region, w którym obok polskich dań znajdziemy wpływy białoruskie, ukraińskie i litewskie. Popularne potrawy podlaskiej kuchni to m.in. kiszka ziemniaczana, kiełbasa podlaska, babka ziemniaczana, żurek podlaski czy pierogi podlaskie z nadzieniem z mięsa i kaszy gryczanej.
Wielkopolska. Smaki tradycji i gościnności
Wielkopolska, położona w Polsce Zachodniej, to region, w którym tradycja i gościnność są niezwykle ważne. Różne polskie kuchnie regionalne bazują na konkretnych produktach – Wielkopolska słynie z pyrów, czyli ziemniaków.
Polska kuchnia w regionie Wielkopolski czerpie z obfitości pól. Charakterystycznymi potrawami są m.in. pyzy z mięsem, żurek wielkopolski, paszteciki z mięsem, rogale świętomarcińskie i jabłecznik.
Podhale. Smaki górskiej tradycji
Podhale to region o silnych wpływach góralskich i tradycji pasterskich. Kuchnia podhalańska łączy w sobie smaki polskie, słowackie i węgierskie. Wśród charakterystycznych dań z Podhala warto wymienić m.in. kluski hałuski (kluseczki z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami), bigos myśliwski, kotlety jagnięce, moskole (placki ziemniaczane pieczone na blasze) czy kwaśnicę. Warto też wykorzystywać w kuchni regionalne sery – jak oscypek czy bundz. W tradycyjnej kuchni góralskiej mięsne potrawy były sporadycznie przyrządzane – zwykle na ważne okazje.
Kaszuby. Smaki jezior i lasów
Kaszuby, położone w Polsce Północnej, słyną z urokliwych krajobrazów jezior i lasów, a także ze swojej charakterystycznej kuchni. Kuchnia polska w tym regionie często bazuje na składnikach takich jak ziemniaki, kapusta, ryby słodkowodne i grzyby oraz inne skarby lasu. Warto spróbować kartaczy, gołąbków nadziewanych mięsem i kaszą gryczaną czy pstrąga po kaszubsku.
Małopolska. Smaki królewskiego miasta
Małopolska, z Krakowem jako stolicą, to region, w którym spotykają się wpływy polskie, austriackie, węgierskie i żydowskie. Jest sycąca, pełna smaku, mięs, warzyw i sosów. Kuchnia małopolska słynie z bogactwa smaków i różnorodności potraw.
Warto spróbować karpia po żydowsku czy pierogów leniwych na słodko. Popularnymi potrawami kuchni małopolskiej były także białczańska zupa scypa, kulasa z tartych ziemniaków, babka ziemniaczana czy parzybroda po mirowsku.
Materiał partnera zewnętrznego