Sałatka z cukinią i rukolą | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Pomysł na lekką i szybką przekąskę – Sałatka z cukinią i rukolą

Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki:

  • garść liści sałaty – mytej Rukoli (np. marki Eisberg)
  • 1 cukinia
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Wykonanie:

Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

 Dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
  • pół łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

sałatka warzywna

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku …