W polskiej kuchni są chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, choć bez nich żaden rosół nie zyska głębi aromatu i wyrazistego smaku. Surowe dodajemy do sałatek, żeby podkreślić ich charakter, czasem zastępujemy nimi ˗ dla niektórych zbyt ostrą ˗ cebulę lub wrzucamy do woka jako składnik chińszczyzny. Przez wieki traktowane jako tanie warzywo dla ubogich, dopiero w XX wieku znalazły amatorów wśród francuskich kucharzy i na stałe zagościły w tamtejszych przepisach. I słusznie ˗ odpowiednio przyrządzone pory zaskakują wyrafinowanym, słodkawym smakiem, a poza tym obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i są cennym źródłem witamin A, C czy E.
Wystarczy odrobina fantazji, by ten pospolity składnik włoszczyzny zamienił szybkie danie w ucztę dla zmysłów. Naszym pomysłem jest prosta tarta, a właściwie quiche, która w połączeniu z sezonową sałatką tworzy wyśmienity zestaw na każdą okazję.
Quiche z porami
czas przygotowania: ok. 45 min
składniki
- dwa duże, jędrne pory (tylko biała część)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 rozkłócone jajka
- 15 – 20 dag startego sera żółtego
- opakowanie śmietany 10 – 12 % (200 g)
- płaska łyżeczka przyprawy curry (kurkuma, kumin, kolendra, gorczyca, cynamon, goździki)
- 2 ½ łyżki masła
- oliwa z oliwek
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
Formę do tart (średnica ok. 28 cm) lekko posmarować masłem, wylepić ciastem francuskim i wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra/dół). W tym czasie umyte i osuszone pory poszatkować na cienkie krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pory i dusić pod przykryciem ok. 7 min, aż będą średnio miękkie. Dodać resztę masła, curry i gałkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyłożyć na ostudzony spód. W miseczce energicznie wymieszać śmietanę z jajkami, dodać ser, ewentualnie szczyptę soli, znów wymieszać, rozprowadzić na porach. Piec 30 – 35 min w 180 stopni C (góra/dół).
Podawać z sałatką (np. pomidory malinowe z rukolą i balsamico).