Kuchnia hiszpańska, choć wydawałoby się że wyjątkowo spójna pod względem kulturowo – geograficznym, jest pełna kontrastów i różnic. Półwysep Iberyjski dzieli się na wiele regionów, które warto poznać pod względem gastronomicznym, gdyż wzajemnie się uzupełniają i każdy smakosz znajdzie w nich swoje wybrane danie. Andaluzja słynie z potraw natury śródziemnomorskiej. Centralne wyżyny znane są z posiłków o charakterze pasterskim, zaś Galicja to typowo morskie posiłki z francuską oraz portugalską nutą.
Przekąski i dodatki
Zwyczaj kuchni śródziemnomorskiej polegającej na oferowaniu różnych małych potraw zakorzenił się również w Hiszpanii. Taki sposób podawania nazywa się „tapas”, co przekłada się na spożywanie niewielkich porcji jedzenia podczas degustacji wina. W niektórych północnych regionach, głównie w Kantabrii, La Rioja, Kraju Basków i Nawarze, przekąski mają postać szaszłyków. Do chlubnych przedstawicieli gatunku zaliczymy: banderilla (kiszone warzywa nadziewane na wykałaczkę), fuet (katalońska wędlina) montadito de jamón serrano (kanapki z szynką długodojrzewającą) mariscos (owoce morza), oliwki, oreja (ucho wołowe smażone na głębokim oleju, patatas bravas (kęsy ziemniaków z sosami), tortilla española (omlet jajeczno – kartoflany).
Dania główne
Kuchnia iberyjska to bogactwo smaków i różnorodności. Dotyczy to także typów dań, gdyż w Hiszpanii turysta napotka zupy, potrawy z grilla lub pieca („pringa”), sycące gulasze, czy też inne specjalności na bazie ryżu oraz owoców morza. Do pożywnych elementów podawanych przed właściwym posiłkiem zalicza się „gazpacho”, „polea” (bogata w smakołyki owsianka na zimno), „caldillo de perr” (zupa rybna), bądź wariacje na temat czosnkowych polewek („sopa de gato”, „sopa de ajo”). Wszystkie regiony kraju mogą poszczycić się charakterystyczną, długo duszoną potrawą. Na przykład Asturia słynie z fasolowego gulaszu o nazwie „fabada”, a region kantabryjski z kapuścianego dania „cocido montañés” mającego na celu rozgrzać obywateli tej górskiej krainy. Warto także wspomnieć o „pisto”, czyli potrawce na bazie pomidorów jadanej w Murcji. Najbardziej charakterystycznym przedstawicielem kuchni hiszpańskiej na świecie jest prawdopodobnie „paella”, za której bazę uchodzi ryż oraz świeże owoce morza.
Deser oraz słodycze
Hiszpańskie słodycze skupiają się na słodkich syropach, miodzie i ciastach. W zależności od regionu spotka się wypieki jak „ensaïmada” (Baleary), „carquinyolis” (odmiana migdałowych ciasteczek z Katalonii), „carbayones” (rodzaj ciasta francuskiego). Ponadto w Barcelonie można spróbować kremu katalońskiego (protoplasta „crème brûlée”), na Wyspach Kanaryjskich pieczonego gofio z dodatkami (prażone zboże) a w Madrycie charakterystycznego „churros” (smażone ciasto parzone).
Hiszpański charakter i kultura spożywania posiłków na stałe zapisała się w annałach kulinarnej mapy Europy. Obecnie w każdym zakątku świata, można spróbować specjałów kuchni iberyjskiej. Dostępność składników sprawia, iż warto się nią zainteresować także w domowym wydaniu, by choć na chwilę przenieść się do asturyjskich, katalońskich, czy też aragońskich tawern i restauracji.
KJA