przetwory na zimę
Niezależnie od tego, co zamierzasz przyrządzić – ogórki kiszone, konserwowe czy sałatkę z ogórków – słoiki i zakrętki w dobrym stanie to absolutna podstawa | fot.: StockAdobe.com

Przetwory z ogórków: kilka bezcennych porad z notatnika babci

W dzisiejszym szalonym, zabieganym świecie coraz więcej z nas potrzebuje pewnego specyficznego komfortu związanego z powrotem do korzeni. Nasze drogi do takiego stanu są różne, ale często postanawiamy po prostu robić rzeczy, które może nie do końca są konieczne, ale dają niezwykle dużo satysfakcji i swego rodzaju poczucie łączności z przeszłością. Jedną z takich tradycyjnych czynności jest przygotowywanie przetworów na zimę. I o ile przyrządzanie dżemów, powideł czy soków zajmuje dość dużo czasu i wymaga sporo wysiłku, o tyle przetwory z ogórków może w całkiem prosty sposób zrobić we własnej kuchni niemal każdy z nas. Sprawdź, o czym warto pamiętać, by wyszły tak smaczne, jak ze spiżarni babci!

  1. Kup dobre ogórki…

… lub wyhoduj je sam. Oczywiście ta druga opcja jest dość pracochłonna i jeśli nie zrobiłeś tego wiosną, to dzisiaj jest już trochę za późno. Postaraj się więc znaleźć dobre, zaufane, ekologiczne źródło, gdzie można kupić ogórki dobrej jakości – naturalne, chrupiące, pełne smaku, a nie napompowane sztucznymi nawozami. Przetwory z ogórków będą smaczne i przetrwają wiele miesięcy w dobrym stanie tylko wtedy, jeśli ich baza – a więc same warzywa – będą naprawdę dobre. Pomyśl więc, skąd możesz pozyskać dobre ogórki. Idealnie, jeśli masz znajomych, którzy uprawiają warzywa we własnym ogródku i są skłonni podzielić się z tobą swoimi plonami. Jeśli jednak nie jesteś takim szczęściarzem, spróbuj skontaktować się z lokalnymi kooperatywami spożywczymi (w dużych miastach działa wiele takich grup) lub bezpośrednio z rolnikami z okolicy.

  1. Namocz ogórki

Załóżmy, że siatka pełna ogórków spoczywa już w twojej kuchni. Co dalej? Większość z nas, intuicyjnie, na początku na pewno po prostu dokładnie umyłaby warzywa, stwierdzając, że po tym będą już gotowe, żeby wylądować w słoikach. Faktycznie, można na tym poprzestać – ale jeśli chcesz, żeby twoje przetwory z ogórków przez długi czas pozostały jędrne i chrupiące, warto najpierw namoczyć je w zimnej wodzie. Dzięki temu po otworzeniu słoika jesienią czy zimą nie będziesz rozczarowany, widząc w nim ogórki puste w środku czy nieprzyjemnie miękkawe. Wystarczy włożyć je do dużej miski i zalać bardzo zimną wodą, zostawiając je w takiej kąpieli na około godzinę. Mała rzecz – wielki efekt.

  1. Dokładnie sprawdź słoiki

Niezależnie od tego, co zamierzasz przyrządzić – ogórki kiszone, konserwowe czy sałatkę z ogórków – słoiki i zakrętki w dobrym stanie to absolutna podstawa. By proces kiszenia czy konserwacji przebiegł właściwie i by całe twoje wysiłki nie poszły na marne, musisz sprawdzić, czy przygotowane do napełnienia słoiki nie są wyszczerbione, czy na ich zakrętkach nie ma ani śladu rdzy i czy pasują one do siebie idealnie. W przeciwnym razie, jeśli całość nie będzie szczelnie zamknięta, ogórki mogą zacząć się psuć i pleśnieć. A wtedy będzie już za późno, żeby je uratować. Zadbaj więc o to zawczasu.

  1. Listki czynią cuda

Choć dziś mało kto jeszcze tak robi, nasze babcie i prababcie nie wyobrażały sobie kiszenia ogórków bez pewnych – pozornie nieistotnych – dodatków, a mianowicie: liści z owocowych drzewek lub krzewów. Nie wiemy, czy tak jest naprawdę, ale uważa się, że listek wiśni lub porzeczki przyspieszają procesy zachodzące w słoiczkach i dodają zalewie wyrazistości. Niezależnie od tego, czy robisz ogórki kiszone, czy jakiś mniej tradycyjny przepis, warto także dodać je do każdego słoiczka, jeśli masz do nich dostęp.

Powodzenia!

Materiał zewnętrzny

Sprawdź także

jak zrobić domowy ketchup

Letnie przetwory: na jesień i na zimę

Owocowe i warzywne dobrodziejstwa lata można zatrzymać na dłużej. Wiedziały to już nasze solidne i …