Spośród wszystkich światowych kuchni warto w szczególności zwrócić uwagę na tę francuską, która każdemu Europejczykowi powinna przypaść do gustu, zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Warto wiedzieć o tym, że choć każdy francuski region wyróżnia się zupełnie innymi daniami, jednak tymi najpopularniejszymi w całej Francji są oczywiście ślimaki, żabie udka, zupa cebulowa oraz creme brulee. Czego jednak można spróbować w poszczególnych regionach Francji?
Obszar północno-zachodni i zachodni
W tej części Francji bardzo popularny jest gulasz przyrządzany z czterech gatunków mięsa, który nazywany jest potjevlesh, a także regionalne wędliny, wśród których wyróżnia się kiełbasa Andouillette, w której można znaleźć nie tylko liczne przyprawy, ale również cebulę. W Normandii króluje alkohol produkowany na bazie jabłek, czyli cydr i calvados, a także liczne owoce morza takie jak przegrzebki oraz mule, z których w tej części Francji przygotowuje się najczęściej moules a la creme, czyli mule w sosie śmietanowym z białym winem. Świeże ryby oraz homary to z kolei bogactwo Bretanii, w której można również skosztować przepyszne naleśniki nadziewane różnymi farszami.
Obszar centralny
Centrum Francji to przede wszystkim Paryż, w którym można skosztować tradycyjnych potraw francuskiej kuchni. To właśnie tutaj turyści zajadają się bagietkami, które najczęściej podawane są z kawą zabieloną mlekiem. W tej części Francji bardzo popularny jest również chleb z różnymi dodatkami takimi jak ser kozi lub bakalie. Z kolei Burgundia to kraina wina, które nie tylko jest wypijane do obiadu, ale również dodawane do wielu tradycyjnych i nowoczesnych potraw. W Burgundii warto również spróbować wołowiny po burgundzku, a także ślimaków, które stanowią symbol tego kraju.
Obszar wschodni, północno-wschodni oraz południowy
Szampania jak sama nazwa wskazuje to kraina szampana królewskiego, natomiast Alzacja słynie z typowo niemieckich potraw. W tym miejscu warto spróbować przede wszystkim gulaszu przygotowywanego z wieprzowiny, wołowiny oraz jagnięciny, które przed obróbką termiczną marynowane są razem ziemniakami w białym winie. W tej części Francji warto również skosztować tart, które przygotowywane są z dodatkiem różnych składników, dań przygotowywanych sera, a także regionalnych kiełbas. Wybierając się z kolei na południe Francji, warto zatrzymać się w Prowansji, która oferuje świeże owoce i warzywa takie jak dojrzewające na słońcu bakłażany, cukinie, cytrusy oraz oliwki. Do właśnie z tej części regionu pochodzi znana na całym świecie mieszanka ziół prowansalskich, w skład której wchodzi w szczególności szałwia, bazylia, tymianek i majeranek. W Prowansji można także spróbować owoców morza i ryb, a także słynnego na całym świecie dania o nazwie ratatouille, które powstaje z bakłażana, cukinii, cebuli oraz pomidorów.
KPA