Kiedy termometry zaczynają wskazywać minusowe temperatury, a zimowa aura staje się coraz bardziej odczuwalna to znak, że należy wprowadzić do menu kilka zmian. Na szczęście roślinna kuchnia i o tej porze roku ma wiele do zaoferowania. Bezmięsne posiłki, tak jak ich tradycyjne odpowiedniki, są nie tylko niezwykle sycące, ale również idealnie rozgrzewają i dodają energii!
1. Marchewkowo-paprykowo-imbirowa zupa, czyli krem idealny na zimowe wieczory!
Ta zupa nie bez powodu znalazła się na pierwszym miejscu zimowego zestawienia wegetariańskich dań. Dobroczynne właściwości głównych składników tej potrawy są znane od wieków – marchew fantastycznie wzmacnia odporność organizmu na infekcje, czerwona papryka to źródło witaminy C, a imbir cudownie rozgrzewa i dodaje orientalnego akcentu.
Składniki:
- 1,5 l bulionu na bazie warzyw,
- 5 średniej wielkości marchewek,
- 1 duża papryka,
- 4 cm imbiru,
- świeża kolendra,
- przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ łyżeczki papryki wędzonej, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.
Przygotowanie:
Marchew obierz i owiń folią aluminiową, a następnie zapiekaj warzywo przez 50 minut w temperaturze 180°C. Paprykę dokładnie umyj, przekrój na pół, owiń folią i dołóż w połowie pieczenia marchwi. Podgrzej bulion, dodaj do niego przyprawy oraz starty na małych oczkach imbir. Wystudź delikatnie bulion, a następnie zblenduj go z papryką i marchewką. Zupę podawaj z posiekaną kolendrą.
2. Intensywnie warzywne curry dla miłośników kuchni indyjskiej
Charakterystyczny smak curry podbił serca amatorów orientalnych dań, a jego popularność sprawiła, że obecnie istnieją dziesiątki wariacji na temat klasycznej wersji tej potrawy. Sekret tkwi w idealnie skomponowanej złotej mieszance przypraw, w której znaleźć można m.in. kumin, kolendrę, kurkumę i chili.
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 3 małe marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- ½ cukinii,
- 1 zielona papryka,
- garść szpinaku,
- natka pietruszki,
- 1 kostka tofu (może być naturalne lub wędzone),
- 2-3 łyżki curry,
- 2 cm imbiru.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w półksiężyce i wrzuć do garnuszka razem z przyprawą curry – kiedy się zarumieni, dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy cebula zmięknie, dolej mleko kokosowe i zblenduj całość na gładką masę. Warzywa korzeniowe obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do przygotowanego wcześniej sosu, a następnie gotuj przez ok. 15 minut. Na koniec dołóż resztę warzyw, tofu, starty na małych oczkach imbir i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj potrawę posypaną posiekaną pietruszką.
3. Warzywny rozgrzewający gulasz z oberżyną w roli głównej
Klasyczny węgierski gulasz urzeka aromatem i intensywnym, charakterystycznym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku jego roślinnej alternatywy – główną rolę w tej kompozycji odgrywać będzie jednak oberżyna, znana szerzej jako bakłażan, słynąca przede wszystkim ze zbawiennego wpływu na wzrok, kości i funkcjonowanie mózgu.
Składniki:
- 1 oberżyna,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 250 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: 1 łyżeczka papryki wędzonej, szczypta chili, ½ łyżeczki pieprzu, szczypta soli, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w półksiężyce i zarumień w garnku. Dodaj do niej pokrojone w kostkę warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj, aż zmiękną. Do całości dolej passaty pomidorowej i dorzuć przygotowane przyprawy. Gulasz podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Wegetariańskie potrawy to nie tylko różnego rodzaju sałatki. Kuchnia roślinna daje wiele możliwości, a bezmięsne potrawy niejednokrotnie są o wiele smaczniejsze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jeśli jednak nie masz czasu na eksperymenty w kuchni, możesz sięgnąć po gotowe dania – komponują je producenci zdrowej roślinnej żywności (m.in. http://www.primavika.pl/category/dania-obiadowe), oferując pełnowartościowe posiłki i dodatki do dań głównych, które mogą zagościć w zimowym menu na stałe.
Materiał partnera zewnętrznego