Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku ciekawych składników już nigdy nie pomyślicie, że takie danie jest nudne. Przedstawiamy przepisy na smaczne, dietetyczne sałatki, które zasmakują każdemu domownikowi i zaskoczą gości, nawet na wykwintnym przyjęciu.
Pierwszą sałatką, której powinniście spróbować jest wersja z:
Kaszą bulgur, fetą i zielonym ogórkiem
Oto składniki potrzebne na dwie porcje:
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 duży ogórek
- około 4 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki posiekanych listków mięty lub pietruszki
- 1/2 owocu granatu (nasiona)
- 125 g sera feta
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Kaszę należy najpierw dokładnie wypłukać i wsypać do garnka, zalać przygotowanym wcześniej płynem i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po 15 minutach można wyłączyć palnik i poczekać aż kasza będzie miękka i wchłonie cały bulion. Następnie należy ją odparować, przestudzić i przesypać do średniej wielkości miski. Do kaszy dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekaną cebulę i bardzo cienko skrojoną łodygę selera. Następnie dodajemy posiekane listki mięty lub natkę, wyłuskane ziarenka granatu oraz pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z cytryny i olej.
Ta szybka i pyszna sałatka urozmaici posiłki, a także dietę, gdyż nie ma wielu kalorii.
Kolejną fantastyczną propozycją na wakacyjną kolację będzie:
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i marchewką
Składniki potrzebne na dwie porcje:
- dwie średniej wielkości marchewki
- pęczek rzodkiewki
- opakowanie kiełków brokuła
- dwa jajka ugotowane na twardo
Dressing:
- łyżka musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Warzywa umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewkę pokroić w plastry. Połączyć sałatę, kiełki, startą marchew i rzodkiewkę. Dodać przygotowany dressing i całość dokładnie wymieszać.Na gotowej sałatce ułożyć pokrojone w ósemkę jajka, ugotowane wcześniej na twardo. Całość posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatka z indykiem, papryką i kukurydzą w pysznym sosie
Składniki na dwie porcje:
- 300 g fileta z indyka
- rukola
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- łyżka musztardy
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Indyka należy najpierw dokładnie umyć, następnie doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso trzeba odsączyć z tłuszczu odkładając je na papierowy ręcznik, a później pokroić w średnią kostkę. Rukolę opłukać i umieścić w misce, dodać do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę, a także pokrojonego indyka. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Wakacje to idealny czas, by poeksperymentować z nowymi przepisami. Warto także spożywać sezonowe owoce i warzywa, kiedy mamy do nich najlepszy dostęp. Są niezastąpionym źródłem witamin i błonnika. Smacznego!
DSZ