Dzięki popularności telewizyjnych programów kulinarnych i blogów o tej samej tematyce coraz więcej osób słyszało o przegrzebkach. Ten przysmak jest jednak dla Polaków raczej produktem egzotycznym, przegrzebki są o wiele bardziej popularne, np. we Francji czy Wielkiej Brytanii. Co warto wiedzieć o tym daniu i jak je poprawnie przyrządzić?
Przegrzebki – informacje ogólne
Przegrzebki to nic innego jak małże, czyli owoce morza. Nazywane są także muszlami świętego Jakuba. Występują w wodach ciepłych, a ich muszle mają średnicę około piętnastu centymetrów. Przegrzebki mają bardzo delikatne mięso, są uznawane nawet za jedne z najszlachetniejszych owoców morza. Ze względu na to, że nie łatwo je kupić, zwłaszcza w Polsce, wielu osobom wydaje się, że ich przyrządzenie wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności. Jednak nie jest to prawda, bowiem przegrzebki przygotowuje się nie tylko bardzo prosto, ale także szybko. Warto także mieć świadomość, że przegrzebki można kupić zarówno w muszli, jak i bez niej. Kupione przegrzebki przechowuje się w lodówce.
Co warto wiedzieć o przyrządzaniu przegrzebków?
Przegrzebki bardzo rzadko trafiają na polskie stoły. Wynika to nie tylko z faktu, że stosunkowo trudno je zdobyć ale także dlatego, że wiele osób obawia się ich przyrządzania. W końcu to dość nietypowe rarytasy. Jednak warto od czasu do czasu przygotować te owoce morze, gdyż ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a ich smak – wyśmienity.
Co warto wiedzieć o przygotowaniu przegrzebków? Przede wszystkim dobrze jest pamiętać, aby przegrzebki wyjąć z lodówki około pół godziny przez rozpoczęciem szykowania posiłku. Najprostszym sposobem na przyrządzenie przegrzebków jest ich usmażenie na mocno rozgrzanej patelni. Małże kładziemy na patelnię i czekamy około półtorej minuty, następnie przegrzebki odwracamy i odliczamy tyle samo czasu. Na koniec przegrzebki solimy i pieprzymy. I gotowe! Sekret przyrządzania przegrzebków tkwi w długości ich smażenia – jeśli będzie ono trwało zbyt długo, wówczas staną się gumowate. Jeśli jednak czas smażenia skróci się do minimum, będą one wyborne i delikatne.
Do przegrzebków warto przygotować sos, np. maślany, cytrynowo-ziołowy czy pietruszkowy. Jeśli w sklepie znajdowały się wyłącznie przegrzebki z muszlami, nie stanowi to żadnego problemu. Przed przygotowaniem posiłku takie muszle należy otworzyć nożem, wyjąć łyżką zawartość, a następnie pozbyć się wszystkiego oprócz białej części.
Warto wiedzieć, że smażone przegrzebki z sosem to nie jedyny sposób na przyrządzenie tych owoców morza. Możliwości jest mnóstwo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Przegrzebki można przygotowywać w panierce, z makaronem, przyrządzić w szynce parmeńskiej czy dodać do sałatki.
Przegrzebki to idealny pomysł na wykwintną, ale i oryginalną kolację. Te szlachetne owoce morza to gwarancja wyjątkowych doznań smakowych. Warto przyrządzić przegrzebki od czasu do czasu i rozkoszować się ich delikatnym, słodkawym mięsem. Przy ich przygotowaniu należy pamiętać o czasie smażenia – musi być krótki, aby mięso nie stało się gumowate!
NPA