Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i pyszne słodkości. W związku z tym przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywami, które przyprawią o zawrót głowy.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 szklanki cukru;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 4 jajka;
- 1 szklanka oleju;
- 2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem przy użyciu miksera na puszystą masę. Następnie pomału dodawać mąkę, a później olej. W momencie uzyskania gładkiej masy dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dalej ubijać, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać marchewkę, którą za pomocą łyżki należy wymieszać delikatnie z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto z dynią
Składniki:
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 kostka masła;
- 1/2 kg oczyszczonej i startej na grubych oczkach dyni;
- 1 cukier wanilinowy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
Sposób przygotowania:
Cukier, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną należy wymieszać w misce. Następnie dodać jajka oraz rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodać dynię i ponownie dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej wcześniej formy i piec w nagrzanym piekarniki do 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto z cukinią
Składniki:
- 1 szklanka cukru;
- 2 jajka;
- 10 dkg masła;
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach;
- 3 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/3 szklanki kakao;
- 1/2 szklanki maślanki;
- 1/2 tabliczki posiekanej czekolady;
- cukier puder;
Sposób przygotowania:
Masło należy utrzeć z cukrem za pomocą mikserem na puszystą masę. Następnie dodać olej i dalej miksować aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dalej dodawać po jednym jajku i ciągle ubijać. Jeśli te składniki będą ze sobą połączone to dodać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz czekoladą na przemian z maślanką. Na sam koniec dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy wszystko razem, aby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto przekładamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia wcześniej blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
KDB