Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe | fot.: StockAdobe

Słodkie wypieki… z warzyw!

Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i pyszne słodkości. W związku z tym przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywami, które przyprawią o zawrót głowy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka oleju;
  • 2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubić z cukrem przy użyciu miksera na puszystą masę. Następnie pomału dodawać mąkę, a później olej. W momencie uzyskania gładkiej masy dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dalej ubijać, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać marchewkę, którą za pomocą łyżki należy wymieszać delikatnie z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Ciasto z dynią

Ciasto z dynią
Ciasto z dynią | fot.: StockAdobe.com

Składniki:

  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 kostka masła;
  • 1/2 kg oczyszczonej i startej na grubych oczkach dyni;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;

Sposób przygotowania:

Cukier, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną należy wymieszać w misce. Następnie dodać jajka oraz rozpuszczone masło. Wszystkie składniki wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodać dynię i ponownie dobrze wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej wcześniej formy i piec w nagrzanym piekarniki do 180 stopni przez 50 minut.

Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią
Ciasto z cukinią | fot.: StockAdobe.com

Składniki:

  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jajka;
  • 10 dkg masła;
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/3 szklanki kakao;
  • 1/2 szklanki maślanki;
  • 1/2 tabliczki posiekanej czekolady;
  • cukier puder;

Sposób przygotowania:

Masło należy utrzeć z cukrem za pomocą mikserem na puszystą masę. Następnie dodać olej i dalej miksować aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dalej dodawać po jednym jajku i ciągle ubijać. Jeśli te składniki będą ze sobą połączone to dodać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz czekoladą na przemian z maślanką. Na sam koniec dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy wszystko razem, aby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto przekładamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia wcześniej blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

KDB

Sprawdź także

Nutella

Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Z czym, poza pachnącą choinką i radosnymi chwilami w gronie najbliższych, kojarzą się święta? Oczywiście …