Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z nieoczywistym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki. Zdradza też najważniejszy kulinarny trik.
– Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru. (…)
Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
Składniki:
- mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
- masło 250g
- cukier puder 100g
- cukier kryształ 100g
- jajko 1 sztuka
- żółtka 2 sztuki
- sól szczypta
- proszek do pieczenia szczypta
- serek kremowy 500g
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- śmietana 36% 150g
- cukier 50g
- skórka z cytryny i pomarańczy
- mieszane bakalie 1 opakowanie
Przygotowanie:
- Na pierwszy ogień…
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor. - W międzyczasie…
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów. - To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.
Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Składniki:
- mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
- masło 200g
- jajko 1 sztuka
- sól 15g
- serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
- śmietana 36% 100g
- chrzan Krakus 2 łyżki
- sok z cytryny do smaku kilka kropli
- sól i pieprz
- rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
- koperek
- wędzony łosoś w plastrach 200g
- rzeżucha
Przygotowanie:
- Na pierwszy ogień…
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor. - W międzyczasie…
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta. - To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!
Materiał partnera zewnętrznego