Pożywne i pyszne śniadanie, z którego czerpiesz prawdziwą przyjemność to klucz do wspaniałego dnia. Śniadanie daje energię na pierwszą połowę dnia, eliminuje senność i apatię, poprawia ogólny stan zdrowia i nastrój. Ludzie, którzy jedzą rano, mają wyższe zdolności intelektualne, wskaźniki uwagi i koncentracji.
Kasza jest najbardziej optymalną opcją na śniadanie. To doskonale zbilansowane danie, pożywne, smaczne i niezwykle zdrowe, a także smaczne. Kasze są bogate w węglowodany, błonnik, białko roślinne i witaminy z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a jednocześnie są dość niskokaloryczne.
W rzeczywistości nawet zwykłe i pospolite kasze można zamienić w prawdziwe kulinarne arcydzieło, po prostu warto dodać do nich trochę wyobraźni. Po skorzystaniu z tych przepisów zawsze będziesz chciał ugotować coś niezwykłego rano i za każdym razem spróbować czegoś nowego. Czas urozmaicić najważniejszy posiłek i sprawić, by był jeszcze smaczniejszy, a dzień lepszy!
P.S.: do każdej propozycji możemy dodać owoce sezonowe, orzechy czy inne słodkości według upodobań
Talerz ciepła
Jak gotować kaszę jęczmienną, aby nawet kapryśne dzieci zjadały każdą łyżeczkę? Namocz w wodzie 150 g jęczmienia perłowego na noc. Rano napełnij go 300 ml świeżej wody, zagotuj i odcedź. Następnie zalej jęczmień lekko 100 mililitrami śmietany(zwykłej bądź roślinnej) i 100 ml wody, gotuj na małym ogniu do miękkości. Kiedy kasza jest już prawie gotowa, dodaj miód do smaku, rodzynki, świeże jagody, orzechy. Taki jęczmień spodoba się nawet tym, którzy nie mają do niego ciepłych uczuć.
Słodka egzotyka
Oto kolejny niezwykły przepis na danie z piekarnika, tym razem ze zbóż jęczmiennych. Należy doprowadzić 300 ml mleka do wrzenia, wsypać 100 g kaszy jęczmiennej do rondla (cienką strużką). Gotujemy kaszę pod pokrywką przez około 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy szczyptę soli, kawałek masła, 3-4 łyżki mleka kokosowego i syrop klonowy do smaku. Można również dodać do suszone i świeże jagody.
Hit wszystkich czasów
Kaszę na śniadanie można gotować nie tylko w garnku, ale także na patelni. Na przykład kasza gryczana z grzybami czuje się w niej całkiem wygodnie. Należy pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić ją na maśle. Dodać 300 gramów pieczarek w plasterkach i zaczekać, aż się zarumienią. Wsyp 200 g kaszy gryczanej, zalej wrzącą wodą, posyp solą i przyprawami do smaku. Gdy woda się zagotuje, zamknij patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło do niskiej temperatury i gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz całkowicie wyparuje. Taka opcja na śniadanie okaże się niezwykle aromatyczna.
Złoto, a nie kasza
Przygotować pyszne śniadanie i zaoszczędzić czas pomoże prosty przepis w mikrofalówce. W głębokiej szklanej misce zalej 100 g kaszy jaglanej 100 ml wody i 100 ml mleka. Umieść miskę w mikrofalówce na 5 minut. Następnie wlej kolejne 100 ml gorącej wody i kontynuuj gotowanie kaszy w tym samym trybie przez kolejne 5 minut. Nie zapomnij wymieszać i, jeśli to potrzebne, dodaj cukier dla smaku. Przed podaniem dodaj 1 łyżeczkę masła. Nawet bez żadnych dodatków będzie smakowała wybornie.
Oryginalna owsianka
Bardzo oryginalnym pomysłem na owsiankę jest jej upieczenie w piekarniku. W żaroodpornym naczyniu zmieszaj 200 g suchej owsianki, garść pokruszonych migdałów, ¼ łyżeczki soli i cukier dla smaku. Aby uzyskać pyszny aromat, umieść szczyptę goździków, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Osobno wymieszaj 400 ml mleka za pomocą, 2 łyżki masła i jajko. Później dodaj plasterki jabłka. Formę wkładamy do piekarnika w 170 ° C na 20-25 minut. Dla dzieci można dodać trochę jogurtu waniliowego na talerz. Również owsiankę można posypać cynamonem i udekorować plasterkami jabłka.
Kasza manna
Kasza manna nie cieszy się szczególnym uznaniem, zwłaszcza wśród starszych dzieci. Ale zawsze można to naprawić. W małym garnku zagotować mieszaninę 200 ml mleka i 100 ml wody. Cienkim strumieniem wsypujemy 100 g kaszy manny i cały czas mieszając gotujemy przez 5-7 minut. Możesz już podawać, pamiętaj jednak o udekorowaniu kaszy sporą ilością sezonowych owoców. Albo:
Wysmaruj żaroodporną formę olejem, rozłóż plasterki nektaryny i kaki, posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Włóż formę do piekarnika podgrzanego do 180 ° C na 15 minut. Dla najbardziej wymagających łasuchów można polać kaszę dżemem lub musem owocowym.
Wschodnie radości
Pyszny smak kaszy bulgur urozmaici menu rodzinnych śniadań. Namocz 50 g suszonych moreli we wrzącej wodzie. W rondelku stopić 25 g masła, zalać 100 g bulguru i często mieszając smażyć przez 3 minuty. Wlej 200 ml wody z odrobiną soli i gotuj na małym ogniu przez 10–12 minut. Dodaj 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać, gotować przez kilka minut. Aby uczynić smak zbożu bardziej interesującym, podawaj go z owocami i suszonymi jagodami.
Kasza dla leniwych
Można zrobić pyszną kaszę bez gotowania. Do tego potrzebujemy kuskusu – popularnego w krajach Afryki Północnej zboża z pszenicy durum. Wsypujemy do szklanego pojemnika 200 g kuskusu, dodajemy szczyptę soli i cukru do smaku. Podgrzać 400 ml mleka, dodać płatki, przykryć pokrywką na 5-7 minut. Dodajemy do garnka garść suszonych migdałów i razem z garścią orzechów nerkowca i ciemnymi rodzynkami czekamy aż zadziała para. Kuskus dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami.
Mamy nadzieję, że te przepisy będą dla Państwa źródłem przydatnych pomysłów i inspiracji.
YPO