Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie one sprawią, że potrawa, którą Wam proponujemy, będzie aromatyczna i efektowna mimo swej prostoty.
składniki
łosoś:
- 2 spore dzwonki łososia (po ok. 200 gramów każdy)
- 10 – 15 pomidorków koktajlowych
- 10-15 czarnych, wydrylowanych oliwek
- 2 łyżki marynowanych kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
ziemniaki:
- 4-6 ziemniaków
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek chili (przepis tutaj)
- sól morska
- czarny pieprz
- 5 – 6 ząbków czosnku (nieobranego)
Przygotowanie tego dania należy zacząć od ziemniaków, bo to one potrzebują najwięcej czasu w piekarniku. Trzeba zatem je umyć, pokroić w talarki (można wcześniej obrać, ale bardzo dobre są także ze skórką), wrzucić do płytkiego naczynia żaroodpornego (bez pokrywki). Następnie skropić oliwą z chili, doprawić solą i niewielką ilością pieprzu. Na wierzch należy wrzucić lekko zgniecione ząbki nieobranego czosnku (obrany mógłby się przypiec zbyt mocno i nadać daniu gorzki smak) oraz listki i gałązki rozmarynu. Tak przygotowane ziemniaki trzeba piec przez ok. 15 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Od czasu do czasu należy je przemieszczać, aby piekły się równomiernie i nie przywierały do dna naczynia.
Po kwadransie do piekarnika wstawia się łososia z dodatkami i całość piecze jeszcze 30 min. Wcześniej jednak rybę należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać z obu stron świeżo mielonym pieprzem i ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Obłożyć ją pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi (skórką do góry), połówkami oliwek, posypać posiekanymi kaparami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość oprószyć niewielką ilością soli i piec pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć zarówno ziemniaki, jak i łososia, ułożyć na talerzu i podawać.
MGR