Pomysł na banalnie prostą i szybką przekąskę. Sprawdzi się jako przystawka na imprezie, drugie śniadanie w domu albo danie, które można spakować do śniadaniówki (zwanej także lunch boxem). W roli głównej – łosoś. Żeby było zdrowo, ale nadal smacznie – zrezygnujemy z majonezu i dodamy warzywa. Proste? Proste.
Roladki z łososiem
składniki:
- 3 tortille (średnica 25 cm)
- opakowanie twarożku śniadaniowego (około 125 g) – o smaku naturalnym albo z dodatkiem chrzanu
- około 180 g łososia wędzonego na ciepło lub na zimno (zależnie od upodobań) – pokrojonego w cienkie plastry
- mała główka sałaty (rzymskiej lub lodowej) – posiekanej
- 1 długi ogórek – pokrojony w julienne (czyli bardzo drobne słupki)
- 1 czerwona papryka – pokrojona w paski
przygotowanie:
- Tortille lekko zmoczyć, co nada im miękkość i ułatwi zwijanie.
- Wilgotne tortille należy dość grubo posmarować twarożkiem, następnie ułożyć plastry łososia i całość posypać sałatą.
- Na koniec należy ułożyć warstwę ogórka i papryki.
- Całość dość ciasno zwinąć.
- Żeby tortille nie rozpadały się, warto owinąć je w folię aluminiową albo torebkę foliową.
- Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
- Odwinąć tortille z folii i pokroić w około 2,5 cm plastry.
- Pojedyncze porcje można udekorować ziołami i na przykład obwiązać pojedynczą łodyżką szczypiorku.
RED