placki warzywne dla dzieci
Niektórzy z nas chcą, żeby dzieciaki jadły po prostu więcej warzyw. Najłatwiej zrobić z nich aromatyczne placki | fot.: Fotolia

Szybkie placki dla dzieci na śniadanie

W czasach gdy nie mamy wystarczająco wiele czasu, by przygotować porządne śniadanie naszym dzieciom, często sięgamy po gotowe płatki, czy kanapki z różnego rodzaju smarowidłami. Niestety, większość z tych produktów jest bardzo niezdrowa dla naszych dzieci. Płatki, choć może wydawać się, że są zdrowym produktem, często bywają przetworzone, dosładzane.  Podobnie rzecz ma się z kremami orzechowymi, które niestety oprócz orzechów mają w sobie niezbyt korzystne substancje, w tym bardzo nieekologiczny olej palmowy. Dzieciom wymienione produkty smakują zazwyczaj głównie dlatego, że dotąd nie miały okazji spróbować niczego innego. Warto jednak wprowadzać do ich diety zdrowe śniadania, które na dodatek możemy szybko przygotować.

Zacznij od…banana!

Jednym z najbardziej niedocenianych w kuchni produktów jest banan. Większość ludzi kojarzy banany tylko z obieraniem skórki i jedzeniem w całości. Tak naprawdę jest to jednak bardzo wszechstronny owoc, z którego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Bez wątpienia zaliczają się do nich placki bananowe. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Wystarczy rozgnieść widelcem banana, a następnie dodać jedno jajko. Do tego odrobina mąki, by całość lepiej się związała. Tak przygotowaną masę wykładamy na patelnię i smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Placki są wspaniałe w smaku – słodkie zwłaszcza wtedy, gdy użyjemy bardzo dojrzałych bananów. Zwróćmy uwagę, że w tym przepisie wcale nie używamy cukru! Banany mają go w sobie wystarczająco dużo, by zapewnić słodycz naszym dzieciom. Takie śniadanie jest gwarancją naszej satysfakcji oraz uśmiechów naszych zadowolonych pociech.

Bezglutenowo? To także możliwe!

Takie lub podobne placki możemy przygotować również w wersji bez glutenu, którego część osób nie toleruje. Największą zaletą zdrowych placków na śniadanie jest fakt, że składniki do nich możemy dobierać niemal całkowicie dowolnie, w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać. W wersji na słono dobrze sprawdzi się twaróg półtłusty lub jogurt naturalny, który ma lekko kwaskowy smak, a zarazem dodaje potrawom niezwykłej delikatności. By placki były bardziej zwarte, możemy dodać do nich kaszę jaglaną lub ryż. Sprawdzi się też jajko – w wersji bez dodatków będzie puszystym omletem, który możemy przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Warto też eksperymentować z różnymi smakami dobierając do placków owoce. Doskonałe będą na przykład jabłka, które puszczają sporo wody i sprawią, że placki będą soczyste.

Pancakes
Pankejki są słodkie i pyszne. Od czasu do czasu z pewnością ucieszą nasze dzieci | fot.: Fotolia

Zróbmy to po amerykańsku

Jeżeli nie zależy nam na tym, by posiłek był bezglutenowy, zróbmy tradycyjne amerykańskie pankejki. Przygotowuje się je z jajka, mąki, mleka i opcjonalnie masła. Dodatek cukru (lub miodu) jest tu pożądany, bo dzięki temu pankejki są przepyszne. Podobny efekt daje też masło. Dodatek proszku do pieczenia (lub sody) sprawi, że placki będą puszyste i pięknie urosną, co z pewnością spodoba się naszym dzieciom. W wersji klasycznej warto je podać z oryginalnym syropem klonowym. To wymarzone niedzielne śniadanie.

Warzywa, co z warzywami?

Niektórzy z nas chcą, żeby dzieciaki jadły po prostu więcej warzyw. Nic prostszego: zetrzyjmy na tarce o drobnych oczkach cebulę, cukinię, marchew i pietruszkę. Możemy także dodać np. brokuła albo dynię. Do tego jedno lub dwa jajka i odrobinę ulubionej mąki (np. migdałowej lub kokosowej) czy delikatne płatki – gryczane albo jaglane. Usmażone placki możemy posmarować dodatkowo kremowym serkiem albo polać ulubioną oliwą i posypać kiełkami.

SKA