Wszystkie poradniki żywieniowe, artykuły o zdrowiu i dietetycy powtarzają to do znudzenia: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niby to wiemy, a jednak często trudno nam się zmobilizować do wstawania wcześniej, żeby przygotować pożywny posiłek.
1. Koktajle owocowe i warzywne
Są zdrowe, szybkie i w dodatku łatwo je wziąć na wynos – koktajle! Najzdrowsze są oczywiście te zielone, bazujące na warzywach liściastych. Jest to też najprostszy sposób na włączenie do swojej diety jak największej ilości jarmużu i szpinaku – zmiksowane z owocami zjesz w zdecydowanie większych ilościach niż w sałatce. Do koktajli możesz też dosypać zdrowe dodatki, nadają się do tego wszystkie superfoods – chia, jagody goji, młody jęczmień czy bardziej swojskie siemię lniane lub jeżyny.
W wersji pobudzająco-energetycznej możesz swój koktajl zrobić na kawie – najlepiej smakuje w połączeniu z bananami, kakao i mlekiem migdałowym.
Im lepszy blender, tym więcej możliwości – niektóre mają opcje miksowania od razu w kubku, inne z kolei mają super mocne ostrza i latem będziesz mogła kręcić koktajle nawet z mrożonych owoców. Bez względu na to, na jaki sprzęt się zdecydujesz, najtaniej kupisz go, pilnując rabatów w NeoNet i innych elektromarketach, które regularnie mają oferty promocyjne na małe AGD kuchenne.
2. Gotowe produkty
Wydawałoby się, że są mniej zdrowe niż domowy posiłek, jednak często przygotowywane są z myślą o osobach na diecie, a co za tym idzie są wzbogacane w witaminy i minerały, dzięki czemu mimo niskiej kaloryczności pozwalają na zaspokojenie potrzeb organizmu na składniki odzywcze. Gdzie kupować? Znajdziesz je w aptekach, supermarketach, sklepach z odżywkami, a nawet w… drogeriach! Np. w gazetce promocyjnej Rossmann często można znaleźć oferty na dietetyczne koktajle czy batoniki.
3. Owsianka overnight
Owsianki to superzdrowe opcje śniadaniowe. Ale prawdopodobnie przygotowanie takiego śniadania kojarzysz z gotowaniem i studzeniem płatków, co wiąże się z wcześniejszym wstawaniem. Ale jest na to sposób – overnight oats, czyli owsianki, które robią się same, przez noc. Wystarczy, że przed snem zalejesz płatki owsiane (lub żytnie, jęczmienne… wybór jest ogromny!) wodą lub mlekiem (wybierz roślinne, żeby było zdrowiej, np. sojowe lub ryżowe), a rano owsianka będzie gotowa. Wszystkie dodatki, np. orzechy, owoce czy kakao, możesz dosypać już rano (żeby wciąż były chrupiące) albo jeszcze wieczorem – wtedy rano pozostanie Ci tylko siadać i zajadać się zdrowym śniadaniem.
Materiał partnera zewnętrznego