Dla wszystkich spragnionych ryby w nowej odsłonie mamy doskonały przepis na szybkie danie. Pozbawiamy tilapię panierki, ale zamiast niej dodajemy interesujący sos, który nada całości charakteru. Zamiast klasyka polskiej kuchni, czyli sosu tatarskiego, możemy przygotować rześki i świeży dressing inspirowany kuchnią kreolską. Dzięki temu w naszej kuchni zaświeci trochę słońca.
Tilapia z kreolskim sosem tatarskim
składniki na 4 porcje
- pół szklanki majonezu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2 szczypty pieprzu kajeńskiego
- ćwierć łyżki sosu chili
- szczypta soli
- 4 filety z tilapii
przygotowanie
Rozpoczynamy od przyrządzenia sosu tatarskiego – w miseczce mieszamy ze sobą majonez, czosnek, sok z cytryny, musztardę, szczyptę pieprzu kajeńskiego i odstawiamy do czasu usmażenia ryby. Przyprawiamy filety tilapii solą i pieprzem, a następnie smażymy je na patelni grillowej po około 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowaną rybę podajemy natychmiast z sosem i ulubionymi dodatkami.