ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto z rabarbarem i truskawkami sprawdzi się idealnie na przyjęcie urodzinowe lub jako popołudniowe ciasto do kawy czy herbaty | fot.: stock.adobe.com

Wiosenne ciasto z rabarbarem

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przyrządzić to apetyczne wiosenne ciasto. W tym artykule poznasz prosty, sprawdzony i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem, a także dowiesz się, dlaczego warto jeść to warzywo!

Rabarbar – dlaczego warto go jeść?

Rabarbar należy do rodziny rdestowatych. Zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów. Co ciekawe, rabarbar w Polsce uznawany jest za warzywo, podczas gdy w USA zaliczany jest do owoców.

Rabarbar ma długie ogonki liściowe, które zwykle mają kolor czerwony lub zielony. Charakteryzuje je cierpki i kwaśny smak. Czerwone ogonki liściowe są słodsze niż zielone.

Rabarbar – substancje odżywcze

Rabarbar zawiera takie substancje odżywcze jak:

  • żelazo – potrzebne do produkcji czerwonych krwinek, wchodzi w skład wielu enzymów oraz wspiera układ odpornościowy,
  • witamina C – podnosi odporność, skutecznie zwalcza wolne rodniki oraz zwiększa przyswajalność żelaza,
  • witamina E – często nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem oraz posiada właściwości regenerujące,
  • witamina A – wzmacnia układ odpornościowy oraz korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci,
  • potas – reguluje ciśnienie krwi oraz pracy serca i innych mięśni,
  • fosfor – buduje kości.

Jednak rabarbar oprócz mnóstwa zalet, posiada również wady. Jest bogaty w kwas szczawiowy, który może odkładać się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego lepiej jest ograniczyć rabarbar w diecie u osób z chorobami nerek.

ciasto z rabarbarem i truskawkami
Nie sposób przejść obojętnie obok tego ciasta | fot.: stock.adobe.com

Przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem

Nie sposób przejść obojętnie obok tego ciasta. Można podawać go z różnymi dodatkami. 

Najlepiej w cieście z rabarbarem sprawdzą się czerwone łodygi, które są słodsze w smaku.

Ciasto z rabarbarem – składniki

  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g rabarbaru
  • 200g truskawek
  • płatki migdałów

Ciasto z rabarbarem – wykonanie

  1. Wyjąć z lodówki co najmniej 1h przed pieczeniem takie składniki jak: jajka, masło oraz jogurt.
  2. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.
  3. Dokładnie umyć łodygi rabarbaru. Odciąć końce. Osuszyć i pokroić na plasterki o wielkości ok. 1 cm każdy. Pokroić na małe kawałki umyte truskawki.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. Do miski wsypać kolejno: jogurt naturalny, mąkę, ekstrakt waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  6. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy, uformować i poukładać rabarbar oraz truskawki.
  7. Piec ciasto z rabarbarem przez ok. 45 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
  9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałów.
  10. Cieszyć się smakiem wiosennego ciasta!

Ciasto z rabarbarem – podsumowanie

Ciasto z rabarbarem i truskawkami sprawdzi się idealnie na przyjęcie urodzinowe lub jako popołudniowe ciasto do kawy czy herbaty. Można je również zabrać ze sobą do pracy w ramach podwieczorku. 

Zamiast truskawek można w przepisie użyć innych sezonowych owoców, takich jak maliny, jagody czy borówki. 

Ciasto z rabarbarem jest lekkostrawne oraz puszyste. Można przechowywać je w suchym miejscu przez 2-3 dni od zrobienia.

KKL

Sprawdź także

Ciasto marchewkowe

Słodkie wypieki… z warzyw!

Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i …