Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przyrządzić to apetyczne wiosenne ciasto. W tym artykule poznasz prosty, sprawdzony i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem, a także dowiesz się, dlaczego warto jeść to warzywo!
Rabarbar – dlaczego warto go jeść?
Rabarbar należy do rodziny rdestowatych. Zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów. Co ciekawe, rabarbar w Polsce uznawany jest za warzywo, podczas gdy w USA zaliczany jest do owoców.
Rabarbar ma długie ogonki liściowe, które zwykle mają kolor czerwony lub zielony. Charakteryzuje je cierpki i kwaśny smak. Czerwone ogonki liściowe są słodsze niż zielone.
Rabarbar – substancje odżywcze
Rabarbar zawiera takie substancje odżywcze jak:
- żelazo – potrzebne do produkcji czerwonych krwinek, wchodzi w skład wielu enzymów oraz wspiera układ odpornościowy,
- witamina C – podnosi odporność, skutecznie zwalcza wolne rodniki oraz zwiększa przyswajalność żelaza,
- witamina E – często nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem oraz posiada właściwości regenerujące,
- witamina A – wzmacnia układ odpornościowy oraz korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci,
- potas – reguluje ciśnienie krwi oraz pracy serca i innych mięśni,
- fosfor – buduje kości.
Jednak rabarbar oprócz mnóstwa zalet, posiada również wady. Jest bogaty w kwas szczawiowy, który może odkładać się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego lepiej jest ograniczyć rabarbar w diecie u osób z chorobami nerek.
Przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem
Nie sposób przejść obojętnie obok tego ciasta. Można podawać go z różnymi dodatkami.
Najlepiej w cieście z rabarbarem sprawdzą się czerwone łodygi, które są słodsze w smaku.
Ciasto z rabarbarem – składniki
- 150g cukru
- 150g masła
- 200g jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g rabarbaru
- 200g truskawek
- płatki migdałów
Ciasto z rabarbarem – wykonanie
- Wyjąć z lodówki co najmniej 1h przed pieczeniem takie składniki jak: jajka, masło oraz jogurt.
- Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.
- Dokładnie umyć łodygi rabarbaru. Odciąć końce. Osuszyć i pokroić na plasterki o wielkości ok. 1 cm każdy. Pokroić na małe kawałki umyte truskawki.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Do miski wsypać kolejno: jogurt naturalny, mąkę, ekstrakt waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy, uformować i poukładać rabarbar oraz truskawki.
- Piec ciasto z rabarbarem przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałów.
- Cieszyć się smakiem wiosennego ciasta!
Ciasto z rabarbarem – podsumowanie
Ciasto z rabarbarem i truskawkami sprawdzi się idealnie na przyjęcie urodzinowe lub jako popołudniowe ciasto do kawy czy herbaty. Można je również zabrać ze sobą do pracy w ramach podwieczorku.
Zamiast truskawek można w przepisie użyć innych sezonowych owoców, takich jak maliny, jagody czy borówki.
Ciasto z rabarbarem jest lekkostrawne oraz puszyste. Można przechowywać je w suchym miejscu przez 2-3 dni od zrobienia.
KKL