szampania
Szampańskie wina nie od początku były musujące. Pierwsze z nich były spokojnymi trunkami, które jednak miały tak wysoką jakość, że błyskawicznie stały się towarem eksportowym, ciesząc podniebienia zarówno papieży, jak i angielskich królów | fot.: materiał partnera

Wyjątkowa Szampania – jedna z francuskich kolebek winiarstwa

Poznajcie bliżej przepiękny region we Francji, który, mimo iż słynie głównie z doskonałego wina, może zachwycać także pięknymi widokami i niezwykłą historią.

Gdzie znajduje się Szampania?

Szampania położona jest w odległości około 160 km od stolicy Francji – Paryża. Znajduje się ona w północno-wschodniej części kraju, w regionie Grand Est i graniczy częściowo z sąsiednią Belgią. Region ten leży w zasadzie na umownej, północnej granicy świata winiarskiego. Niskie, średnioroczne temperatury nie przeszkadzają jednak dojrzewać winogronom – wahania temperatury są niewielkie a gleby wyjątkowo żyzne, co sprzyja powstawaniu znakomitych – chociaż dość kwaśnych – owoców.

Pagórkowata Szampania, przepełniona zabytkami, dzieli się na kilka dystryktów. Produkowane w nich wina różnią się od siebie, gdyż każdy dystrykt – Aube, Côte de Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reim oraz Vallée de la Marne – ma swój własny, niepowtarzalny terroir, czyli charakterystykę wynikającą z kombinacji czynników takich, jak gleba, ekspozycja na słońce czy warunki hydrologiczne.

szampania
Szampania położona jest w odległości około 160 km od stolicy Francji – Paryża | fot.: materiał partnera

Piękno i wyjątkowość Szampanii

Region Szampanii cieszy się wielowiekową estymą. Właśnie tam – w mieście Reims – odbywały się koronacje królów Francji. Do przepięknej, pagórkowatej i poprzecinanej rzekami krainy przyjeżdżali francuscy możnowładcy, co rozsławiało zalety Szampanii w całym Królestwie. Wyjątkowość Szampanii podkreślała doskonałość pochodzących z niej win.

Szampańskie wina nie od początku były musujące. Pierwsze z nich były spokojnymi trunkami, które jednak miały tak wysoką jakość, że błyskawicznie stały się towarem eksportowym, ciesząc podniebienia zarówno papieży, jak i angielskich królów. Sukces Szampanii w dziedzinie winiarstwa doprowadził do wielowiekowego konfliktu z Burgundią o miano regionu wytwarzającego najlepsze wino we Francji!

Szampańskie wino musujące

Wiele osób zwykło nazywać każde wino z bąbelkami „szampanem”. Jest to karygodny błąd. I chociaż dla osoby niewprawionej białe, musujące wino może być po prostu „białym, musującym winem – szampanem”, nic bardziej mylnego. Aby wino mogło nosić zaszczytne miano szampana, musi spełnić szereg restrykcyjnych warunków. Pierwszym z nich – najbardziej oczywistym – jest konieczność pochodzenia z Szampanii. Na tym jednak się nie kończy.

              Prawdziwy szampan może być produkowany wyłącznie ze ściśle określonych rodzajów winogron – stąd nie znajdziemy szampana z rieslinga ani z muscata. Prawdziwe, musujące wino z Szampanii wytwarza się jedynie z siedmiu szczepów winorośli: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, pinot gris, petit meslier, arbanne.

              Uważny czytelnik zauważy, że część z nich to odmiany ciemne – w jaki sposób powstaje z nich białe wino? Podczas produkcji, winiarze z Szampanii minimalizują czas kontaktu moszczu ze skórką, co ogranicza przenikanie barwników. Jeżeli jednak to wydaje się trudnym zadaniem, dalszy proces produkcji szampana jest jeszcze bardziej skomplikowany. Podwójna fermentacja, regularne odwracanie butelek, usuwanie osadu drożdżowego – to tylko część procesu produkcji tego wybitnego, szampańskiego wina.

              Mimo iż Szampania słynie z bąbelków, warto zainteresować się innymi winami z tego regionu, takimi jak Coteaux Champenois AOC czy różowym Rosé des Riceys AOC. Ich produkcja jest minimalna, cechują się charakterystycznymi nutami, które doskonale oddają charakter tej pięknej, francuskiej krainy.

Artykuł sponsorowany