Szukasz inspiracji na zdrowe potrawy, które możesz skomponować ze składników dostępnych zimą? Oto 3 przepisy na pyszne, pożywne dania, które jednocześnie są bombami witaminowymi.
Zimowe sałatki powinny przede wszystkim być pożywne i bogate w mikroelementy oraz witaminy. Szczególnie w zimne dni nie bój się dodatkowej porcji tłuszczu w postaci awokado, tłustej ryby albo dodatkowej porcji oliwy. Zainspiruj się tymi przepisami!
Kupuj w sprawdzonych miejscach
Zanim zabierzesz się do gotowania upewnij się, że korzystasz ze składników najwyższej jakości. Zakupy możesz zrobić u zaufanego dostawcy lub poszukać takiego w oparciu o opinie Internautów. W testach konsumenckich nieźle wypadają sklepy internetowe takie, jak Piotr i Paweł, Auchan oraz Frisco. Opinie na ich temat znajdziesz na blogach, w mediach społecznościowych i forach internetowych.
Odkąd zakupy spożywcze w Internecie stały się popularne, kilku znanych blogerów przeprowadziło własne testy – zrobili zakupy w kilku marketach (m.in. E.Leclerc, Tesco, Frisco), opinie na temat jakości usług i asortymentu zebrali i podsumowali w przejrzysty sposób. E-sklepy doczekały się też specjalnego rankingu. W 2016 roku najlepszym supermarketem został Frisco, opinie o sklepie Piotr i Paweł także były korzystne. Kupując w sprawdzonych miejscach masz pewność, że zastosowane przez ciebie składniki są najwyższej jakości, a potrawy mają maksymalnie dużo składników odżywczych.
Gotowana soczewica z pomidorem i kiszonym ogórkiem
Sałatka jest doskonałym źródłem protein, a dzięki zawartości kiszonki doskonale poprawia odporność organizmu.
- Szklankę ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy zmieszaj z trzema małymi ogórkami pokrojonymi w kostkę, 100 gramami pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, połową drobno posiekanej papryczki chili i małą posiekaną cebulą dymką.
- Dopraw pieprzem, solą i skrop łyżką oliwy z oliwek.
Sałatka z pomarańczą, czerwoną cebulą i oliwkami
To propozycja dla tych, którzy zimą marzą o zobaczeniu na talerzu czegoś kolorowego. Wspaniale komponuje się z pieczonym łososiem.
- 100 gramów mieszanych sałat włóż do salaterki, następnie pokrój dużą, słodką pomarańczę nad naczyniem tak, aby nie tracić soku i umieść w nim cząstki owocu.
- Dodaj drobno posiekaną połowę małej czerwonej cebuli oraz kilkanaście przekrojonych na pół czarnych oliwek.
- Przypraw pieprzem, solą i skrop łyżką lub dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
Sałatka z awokado, sardynek w oleju, czarnych oliwek i pomidorów
To idealna sałatka na zimę, gdyż dzięki sporej zawartości tłuszczu ogrzeje cię i zapewni energię na długie godziny.
- Jedno spore, bardzo dojrzałe awokado pokrój w kostkę.
- Dodaj do niego sardynki w oleju (po odsączeniu tłustej zalewy; najzdrowiej będzie, jeśli użyjesz sardynek w oliwie z oliwek, a nie tych w oleju słonecznikowym), przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (około 150-200g) oraz kilka czarnych oliwek.
Materiał zewnętrzny