Moda na zdrowy styl życia i naturalność panuje już od kilku lat. Wraz z racjonalnym żywieniem do łask powróciły zioła- receptury naszych babć krążą na blogach i forach internetowych. Możemy dowiedzieć się z nich jak samodzielnie zrobić maskę do włosów, wywar z jakich roślin pić by poprawić cerę oraz jakie mieszanki wzmocnią naszą odporność. Ponieważ za oknem panuje wiosna, a rośliny lada moment rozwiną się w pełni, warto przemyśleć zbiór najbardziej wartościowych roślin i zastanowić się, co dobrego można z nich przyrządzić.
Gdzie zbierać
Zanim wybierzemy się na nasze pierwsze ziołobranie, koniecznie musimy przemyśleć wybór odpowiedniego miejsca. Muszą być to tereny czyste ekologicznie, a naszych roślinek nie może pokrywać osad z samochodowych spalin czy opryski z pól uprawnych. Koniecznie zrezygnujmy więc z miejsc przy uczęszczanych drogach oraz polach. Najlepsze będą zioła pochodzące z lasu lub łąki. Jeśli posiadamy działkę, wiele pożytecznych roślin wyhodujemy we własnym ogródku. Często nie wymagają one nawet naszego siewu – pokrzywa, stokrotki czy mniszek lekarski pojawiają się w ogrodach z własnej inicjatywy, a my możemy korzystać z ich dobrodziejstw.
Pokrzywa źródłem witamin
Pokrzywa jest bardzo niedocenianą roślina i jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z zielarstwem warto zacząć właśnie od niej. Zawiera witaminę A, E, C i K, żelazo, cynk i wapń. Jest wszechobecna i łatwa w rozpoznaniu, bez problemu znajdziemy ją na naszej działce albo podczas spaceru po lesie. Najlepiej zbierać ją w maju, przed czasem kwitnienia. Należy zrywać całe rośliny z łodygami i suszyć w przewiewnym miejscu, wieszając liśćmi w dół. Najlepiej wykorzystamy jej właściwości pijąc napar ze świeżych liści bezpośrednio po zerwaniu, zaś suszone przydadzą się zimą. Taka herbata pita regularnie przez okres około dwóch miesięcy poprawi naszą odporność, zmniejszy problemy z cerą i wypadaniem włosów. Jest idealna dla osób mających skłonność do anemii.
Mniszek lekarski w pysznym syropie
Popularne mlecze zdobią łąki i trawniki, ale traktowane są zwykle jako chwasty. Tymczasem można wykonać z nich pyszny syrop o miodowym kolorze. Pity profilaktycznie jako lekarstwo lub używany do słodzenia herbaty zwiększy naszą odporność i zminimalizuje ryzyko infekcji w okresie jesienno-zimowym. By go wykonać należy zebrać kwiaty bez łodyg i ułożyć je warstwami w ciemnym słoiku, na przemian z około centymetrową warstwą cukru. Razem z mniszkiem możemy zmieszać kwiaty stokrotki. Słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, następnie zlać otrzymany syrop i przecedzić przez sito. Przechowywana w lodówce substancja nie powinna zepsuć się przez wiele tygodni- możemy śmiało pić ją zimą.
Pędy sosny na zdrowie
Innym ciekawym przepisem z wiosennych roślin jest syrop lub tonik z pędów sosny. Zbieramy je na przełomie maja i czerwca. Syrop wykonujemy identycznie jak w przypadku tego z mniszka- pędy sosny należy jednak pokroić przed ułożeniem w słoiku, by lepiej puszczały sok. Z sosny zrobimy też skuteczny tonik do cery trądzikowej. Pędy lub dojrzałe igły należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Po przecedzeniu i ostudzeniu należy przechowywać go w lodówce do kilku dni. Nadaje się do codziennego stosowania.
Zioła: suplement diety przez cały rok
Stosowanie ziół ma wiele zalet i warto przy ich pomocy wzmacniać odporność. W wypadku poważnej choroby zwykle nie są w stanie zastąpić kuracji lekarskiej – regularnie stosowane mogą natomiast sprawić, że do choroby nie dojdzie a kuracja nie będzie potrzebna.
KDĄ