Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …
Czytaj więcej »Fakty i mity o jajkach
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek …
Czytaj więcej »Dieta sportowca: składniki odżywcze
Dieta osoby aktywnej fizycznie to wynik kompleksowego spojrzenia na specyficzne potrzeby organizmu. Nie wystarczy skupić się na jednej grupie składników odżywczych. Jak odpowiednio wymierzyć ich proporcje, ile potrzebujemy białka, a ile tłuszczu i gdzie ich szukać? Na wszystkie te pytania odpowiada Magdalena Pokropek, doradca dietetyczny. Czy jest jakaś definicja sportowca …
Czytaj więcej »Dieta biegacza: zasady ogólne
Miłośnicy biegania twierdzą, że to najprostszy i właściwie najtańszy ze sportów: wystarczą wygodne buty i chwila wolnego czasu o dowolnej porze dnia. Wystarczy wybiec z domu. A czy dieta biegacza również jest taka prosta? O to, co powinniśmy jeść, aby bieganie nam służyło, zapytaliśmy Magdalenę Pokropek, doradcę dietetycznego. O czym …
Czytaj więcej »