Przyprawy są produktem obowiązkowym w każdej kuchni. Nie zawierają wartości odżywczych, mimo to są niezbędne do większości potraw i nadają im odpowiedni aromat oraz smak. Zapoczątkowały one historię kulinarniów sensu stricte. Dzięki ich użyciu przygotowane potrawy nie miały tylko zaspokoić głód, ale także dobrze smakować. Co chyba wcale nie dziwi, …
Czytaj więcej »Zamknij lato w butelce… słonecznej oliwy
Wakacje trwają. Ogródki i skrzynki balkonowe pełne są aromatycznych, letnich ziół, które stanowią idealny dodatek zarówno do sałatek, ryb, jak i mięs. By cieszyć się ich smakiem jeszcze przez długie miesiące, po tym, jak zawita do nas jesień, wystarczy kilka małych szklanych buteleczek i oliwa. Kto nigdy nie skosztował aromatyzowanej …
Czytaj więcej »Brownie, czyli genialna pomyłka
To, że nie można mu się oprzeć, potwierdzi każdy wielbiciel czekolady. Nie każdy jednak wie, że podobnie jak crêpes Suzette czy tarta Tatin, ciemnobrązowy smakołyk jest dziełem cudownego przypadku. Najbardziej prawdopodobna z historii prowadzi do Maine w USA, a dokładnie do kuchni pewnej bibliotekarki, pani Mildred „Brownie” Schrumpf. Przygotowując ciasto …
Czytaj więcej »