Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …
Czytaj więcej »Dobre, bo domowe: jak upiec chleb?
Domowy wyrób chleba przez wiele osób uważany jest za skomplikowany. Tymczasem samodzielne upieczenie chleba jest w rzeczywistości łatwe, wymaga jedynie cierpliwości i odpowiedniej ilości czasu. Chleb pieczony w domy pięknie pachnie, jest bardzo smaczny i chrupiący. Nie zawiera żadnych polepszaczy i konserwantów. Kto choć raz spróbuje takiego wypieku, będzie już zawsze przygotowywał chleb w domu. Chleb na drożdżach Najłatwiejszy i najszybszy do upieczenia jest chleb na drożdżach. …
Czytaj więcej »Gluten – przyjaciel czy wróg?
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem …
Czytaj więcej »Jemy coraz mniej chleba
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów. Konsumpcja pieczywa w Polsce spada z roku na …
Czytaj więcej »