Hipercholesterolemia jest poważnym problemem, który może dotyczyć nawet 20 mln Polaków . Większość osób nie podejmuje żadnych działań, które pozwoliłyby na przywrócenie równowagi gospodarki lipidowej. Jednak wcale nie trzeba stosować leczenia farmakologicznego – z wysokim poziomem cholesterolu można „walczyć” domowymi sposobami. Sprawdź, jakie metody mogą okazać się pomocne. Cholesterol jest …
Czytaj więcej »Wyniki wskazały zbyt wysoki cholesterol? Zobacz, jak go obniżyć
Skłonność organizmu do produkowania zbyt dużej ilości cholesterolu może być dziedziczna, ale często jego nadmiar jest wynikiem niezdrowych nawyków żywieniowych. Zmiany w stylu życia, takie jak wprowadzenie zbilansowanej diety, regularne ćwiczenia i rzucenie palenia, to pierwsza linia obrony przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu nie daje objawów. Jedyny …
Czytaj więcej »Rola lecytyny w naszym organizmie
Lecytyna jest substancją tłuszczową występującą w takich produktach jak żółtka jaj, mięso, soja i niektóre warzywa. Być może widziałeś/aś ją na liście składników pakowanej żywności. Jest regularnie dodawany do przetworzonej żywności, aby zapobiec jej przedwczesnemu psuciu. Jest również stosowana w niektórych lekach. Możesz ją również znaleźć w aptekach, gdzie jest …
Czytaj więcej »Czy cholesterol może być korzystny dla zdrowia? Poznaj informacje o cholesterolu HDL
Dobry cholesterol, zły cholesterol: jaka jest różnica? Czym jest cholesterol HDL i LDL? Cholesterol HDL to „dobry cholesterol”. Krąży w krwiobiegu, usuwając w ten sposób szkodliwy cholesterol LDL z miejsc, w których nie powinno go być. Wysokie poziomy HDL zmniejszają ryzyko chorób serca, a niskie – znacznie je podnoszą. Co …
Czytaj więcej »5 zdrowych tłuszczowych wskazówek na Święta
Jak jeść zdrowo kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze. Ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” – dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia podaje kilka wskazówek, które pozwolą podnieść walory zdrowotne bożonarodzeniowych dań i ograniczyć przy tym spożycie …
Czytaj więcej »Kasza jaglana? Najlepsza jesienią
Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega …
Czytaj więcej »