Archwium dla tagu: ciasto

Idealne pudełko na tort, czyli opakowanie opakowaniu nierówne

pudełko na tort

Jesteś cukiernikiem i masz swój zakład? A może po prostu kochasz smak ciast i innych słodkości, dlatego często przynosisz je ze sklepu prosto do domu? Niezależnie od tego, którą ze stron reprezentujesz, jedno jest pewne – potrzebujesz wytrzymałego i jednocześnie eleganckiego pudełka na tort różnego rodzaju – parterowy oraz piętrowy. …

Czytaj więcej »

Wiosenne ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przyrządzić to apetyczne wiosenne ciasto. W tym artykule poznasz prosty, sprawdzony i smaczny przepis na ciasto z rabarbarem, a także dowiesz się, dlaczego warto jeść to warzywo! Rabarbar – dlaczego warto go …

Czytaj więcej »

Słodkie wypieki… z warzyw!

Ciasto marchewkowe

Warzywa są na topie! Współcześnie robimy z nich nie tylko zupy czy pasztety, ale i pyszne słodkości. W związku z tym przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z warzywami, które przyprawią o zawrót głowy. Ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki cukru; 2 szklanki mąki pszennej; 4 jajka; 1 szklanka oleju; 2 …

Czytaj więcej »

Dynia – królowa jesieni

Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia …

Czytaj więcej »

Święta za pasem – poznaj najlepsze przepisy na świąteczne wypieki!

Nutella

Z czym, poza pachnącą choinką i radosnymi chwilami w gronie najbliższych, kojarzą się święta? Oczywiście ze świątecznymi wypiekami, których cudowny aromat rozchodzi się po całym domu! Święta za pasem, a Ty nadal nie masz pomysłu na pyszności, które pragniesz zaserwować rodzinie? Z pomocą przychodzi Nutella – poznaj kilka świetnych przepisów! …

Czytaj więcej »

Słodkie podziękowanie: tęczowy tort na Dzień Matki

Tęczowy tort

Już dziś Dzień Matki. Dla tak wyjątkowej osoby warto własnoręcznie przygotować słodki prezent. Dla poszukujących inspiracji, California Prune Board przygotowała przepis na wykwintny, tęczowy tort ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością będzie doskonałym wyrazem wdzięczności dla wszystkich mam. Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską na Dzień Matki 14-16 porcji Czas przygotowania: 40 …

Czytaj więcej »

Słodko i wytrawnie, czyli świąteczne inspiracje

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne. Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje świątecznego mazurka z …

Czytaj więcej »

Zimowy tort bezowy

Torty bezowe kojarzą się z bitą śmietaną i świeżymi, letnimi owocami: truskawkami, malinami, jagodami, czy borówkami. Jednak ich zimowa wersja z dostępnymi o tej porze roku granatami, kiwi czy pomarańczami jest równie pyszna. I choć beza cieszy się niesławną reputacją trudnej w przygotowaniu, to z pomocą kilku dobrych rad z …

Czytaj więcej »

Marchewkowy zawrót głowy

Marchewka jest dobra na wszystko. Na co konkretnie? Na wątrobę, żołądek, naczynia krwionośne, wzrok. W 10 dekagramach tego warzywa jest tylko 10 kalorii, zatem sprawdzi się jako posiłek dla osób na różnego rodzaju dietach. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, …

Czytaj więcej »

Sezonowe owoce pod kruszonką

Wrzesień to czas zbiorów dojrzewających przez całe lato owoców. Na targach i bazarach dostępne są przepiękne, soczyste śliwki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Doskonale smakują z owsiankami, dodane do jogurtu czy naleśników. Najlepiej jednak, kiedy użyjemy ich do przygotowania najprostszego i najszybszego deseru – owoców pod kruszonką.   składniki 4 – …

Czytaj więcej »