Archwium dla tagu: dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – co jeść, aby się nie poddać?

dziewczyna dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to nie lada wyzwanie, szczególnie dla laików. Całkowita zmiana sposobu żywienia początkowo może wzbudzać przerażenie i dezorientację. Produkty zawierające gluten są powszechnie stosowane w przemyśle. Wystarczy sięgnąć po pierwszą lepszą rzecz z półki sklepowej. Okazuje się jednak, że istnieje mnóstwo sposobów, by dieta bezglutenowa była nie tylko zdrowa, …

Czytaj więcej »

Celiakia – choroba o wielu twarzach

celiakia

Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja. Celiakia (choroba trzewna) jest poważną chorobą immunologiczną o podłożu genetycznym. Główną przyczyną zmian chorobowych jest nietolerancja …

Czytaj więcej »

Gluten – przyjaciel czy wróg?

Chleb gluten w diecie

„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem …

Czytaj więcej »

Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki

Pieczywo

Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu. Gluten to kompleks białkowy powstający po połączeniu mąki pszennej z wodą. Podobne kompleksy występują w mące owsianej, …

Czytaj więcej »

Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia

gluten free

Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez organizm, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Choroba trzewna bywa powodem anemii, niedożywienia i niepłodności. Zwiększa też …

Czytaj więcej »