Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie żywienie sportowców czy osób aktywnych fizycznie stanowi kluczową rolę w osiąganiu zamierzonych celów. Oczywiście, nasz jadłospis powinien pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki. Jednak warto zwrócić uwagę, że głównym źródłem energii w diecie wśród tej grupy osób są węglowodany. To niezwykle ważna informacja, ponieważ odpowiednia …
Czytaj więcej »Na czczo i bez rozgrzewki – największe grzechy biegaczy
Bieganie to jeden z najchętniej uprawianych sportów przez ludzi na całym świecie. Nie wymaga nakładów finansowych – wystarczą luźny strój i buty, używania wyspecjalizowanego sprzętu ani obecności trenera. O każdej porze dnia widać coraz więcej biegaczy, którzy wykorzystują skwery, chodniki i parki. Ale łatwość uprawiania sportu nie oznacza, że nie …
Czytaj więcej »Zanim pobiegniesz maraton
Choć bieganie to panaceum na wyzwania dnia codziennego, to jednak do tej aktywności fizycznej trzeba podchodzić z dużą rozwagą – twierdzi Mateusz Jasiński, autor bloga TrenerBiegania.pl. Osoby, które przez dłuższy czas nie uprawiały sportu, nie mogą od razu mierzyć się z długimi dystansami. Wzmożony wysiłek, zwłaszcza dla osoby, która wcześniej prowadziła siedzący tryb życia, może się …
Czytaj więcej »Dieta biegacza: zasady ogólne
Miłośnicy biegania twierdzą, że to najprostszy i właściwie najtańszy ze sportów: wystarczą wygodne buty i chwila wolnego czasu o dowolnej porze dnia. Wystarczy wybiec z domu. A czy dieta biegacza również jest taka prosta? O to, co powinniśmy jeść, aby bieganie nam służyło, zapytaliśmy Magdalenę Pokropek, doradcę dietetycznego. O czym …
Czytaj więcej »Nie biegaj na czczo
Specjaliści tłumaczą, że jeśli w momencie wzmożonego wysiłku organizm nie może czerpać energii z tkanki tłuszczowej, to zaczyna ją pobierać z aminokwasów mięśniowych, dlatego przed aktywnością fizyczną warto zjeść choćby banana czy ciastko zbożowe. Latem najlepiej biegać wcześnie rano lub wieczorem. Z raportu Centrum Badania Opinii Publicznej wynika, że 18 proc. Polaków biega regularnie. …
Czytaj więcej »