Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz …
Czytaj więcej »Ekspresy automatyczne, czyli przepis na kawę idealną
Miliony osób na całym świecie nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, stawiającej na nogi i aromatycznej kawy. Parzenie kawy dla wielu stało się wręcz sztuką. Aby jednak przyrządzić naprawdę wyśmienitą, aromatyczną i delikatną kawę, potrzebujemy do tego celu odpowiedniego sprzętu. Obecnie w wielu domach coraz częściej można spotkać ekspresy …
Czytaj więcej »Czego jeszcze nie wiesz o swojej kawie?
Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury …
Czytaj więcej »