Cukier to nie tylko źródło energii każdego człowieka, ale też substancja szeroko stosowana w kosmetyce. Popularność zawdzięcza szerokiej dostępności i niskiej cenie, ale poza tym posiada szereg cennych właściwości. Trzeba wspomnieć, że cukry to nie tylko białe kryształki, które znajdują się w każdym domu. W zależności od budowy wewnętrznej, pochodzenia …
Czytaj więcej »Cukrzyca ciążowa. Praktyczne porady dla kobiet w ciąży
Cukrzyca ciążowa rozwija się zazwyczaj między 24. a 28. tygodniem ciąży. Szacuje się, że zapada na nią mniej niż 1 na 10. Kobiet, jednak dla tych, u których się pojawi, stanowi poważny problem. Cukrzyca w ciąży niesie ze sobą ryzyko i dla mamy, i dla jej nienarodzonego dziecka. Dowiedz się, …
Czytaj więcej »Cukier w święta? Tak, ale z umiarem
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania. W jaki sposób oraz w jakich ilościach spożywać cukier, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy na stole pojawia się …
Czytaj więcej »Szansa dla chorych na cukrzycę
Pacjenci chorzy na cukrzycę mogą prowadzić normalne życie zawodowe. Zapewnia im to zindywidualizowana terapia oparta na nowoczesnych lekach. Należą do nich m.in. długo działające analogi insuliny, które przez całą dobę zapewniają odpowiedni poziom insuliny i zapobiegają groźnym dla zdrowia niedocukrzeniom. Niestety, w ten sposób leczonych jest jednak zaledwie 4 proc. pacjentów. Według szacunków lekarzy …
Czytaj więcej »Dieta biegacza: zasady ogólne
Miłośnicy biegania twierdzą, że to najprostszy i właściwie najtańszy ze sportów: wystarczą wygodne buty i chwila wolnego czasu o dowolnej porze dnia. Wystarczy wybiec z domu. A czy dieta biegacza również jest taka prosta? O to, co powinniśmy jeść, aby bieganie nam służyło, zapytaliśmy Magdalenę Pokropek, doradcę dietetycznego. O czym …
Czytaj więcej »