Archwium dla tagu: gotowanie na parze

Smacznie albo zdrowo? To szkodliwy stereotyp

Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak. – Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, …

Czytaj więcej »

Anna Lewandowska zdradza sekret diety mistrzów

Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz przede wszystkim są dla organizmu źródłem substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Zapewnia, że z niczego nie rezygnuje, a jej dieta bogata jest zarówno w tłuszcze, jak i białka oraz węglowodany. Wszystko jednak z umiarem i w odpowiednich proporcjach. Trenerka jest również zwolenniczką gotowania …

Czytaj więcej »

Jak gotować smacznie i zdrowo na parze?

Naczynie do gotowania na parze

W polskiej kuchni wciąż królują potrawy gotowane, duszone, pieczone i smażone, które są zwykle wysokokaloryczne, pozbawione naturalnego aromatu i smaku. Podstawowym i najczęściej popełnianym błędem w trakcie przygotowywania poszczególnych potraw jest między innymi: nadużywanie wody, tłuszczu, soli i innych sztucznych przypraw. W efekcie warzywa, mięso oraz ryby tracą nie tylko …

Czytaj więcej »

Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga

Anna Lewandowska

W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga. Anna Lewandowska uważa, …

Czytaj więcej »