Archwium dla tagu: insulina

Insulinooporność – kiedy warto zgłosić się do dietetyka?

warzywa poziom cukru

W ostatnim czasie zwiększa się świadomość społeczna związana ze zdrowym żywieniem, a przez to coraz więcej mówi się o różnych zaburzeniach, które mogą prowadzić do większych problemów. Jednym z nich jest insulinooporność – na czym polega, w jaki sposób można ją zdiagnozować i jak sobie pomóc? Czym jest insulinooporność? Najpierw …

Czytaj więcej »

Cukrzyca bliżej niż myślisz

jak żyć z cukrzycą

Cukrzyca staje się zagrożeniem naszych czasów. Społeczeństwa zamożne, w których większość ma dostęp do wysokokalorycznego pożywienia, coraz częściej zmagają się właśnie z chorobami metabolicznymi. I choć istnieje pewna świadomość tej trudnej przypadłości, to jednak wciąż kojarzymy ją z ludźmi skrajnie otyłymi albo starszymi. Nic bardziej mylnego, cukrzyca powoli staje się …

Czytaj więcej »

Najlepsze węglowodany na utratę wagi

produkty na odchudzanie

Węglowodany mają dość słabą reputację u wszystkich odchudzających się. Cukry są trawione dość łatwo i podnoszą poziom glukozy we krwi. Kiedy to nastąpi, uwalniana jest insulina. Insulina przenosi glukozę do komórek organizmu, a te mogą ją wykorzystać do przechowywania energii lub wykorzystania później. Insulina wspomaga też magazynowanie tłuszczu. Z tego …

Czytaj więcej »

Insulinooporność od A do Z

Insulinooporność

Utarło się, że insulinooporność to problem tylko ludzi otyłych i tych, którzy już chorują na cukrzycę. To nie do końca prawda – może on dotyczyć znacznie szerszego grona ludzi! To zaburzenie metaboliczne jest w dodatku niebezpieczne, bo nie dość, że przez wiele lat może nie dawać jakichkolwiek objawów, to jego …

Czytaj więcej »

Szansa dla chorych na cukrzycę

Badanie poziomu cukru we krwi

Pacjenci chorzy na cukrzycę mogą prowadzić normalne życie zawodowe. Zapewnia im to zindywidualizowana terapia oparta na nowoczesnych lekach. Należą do nich m.in. długo działające analogi insuliny, które przez całą dobę zapewniają odpowiedni poziom insuliny i zapobiegają groźnym dla zdrowia niedocukrzeniom. Niestety, w ten sposób leczonych jest jednak zaledwie 4 proc. pacjentów.  Według szacunków lekarzy …

Czytaj więcej »

3 błędy żywieniowe Polaków

20 proc. Polaków nie jada śniadań, a 70 proc. główny posiłek spożywa dopiero po pracy. Nieregularne posiłki to najczęstszy błąd żywieniowy Polaków. Kolejne to zbyt duża ilość słodyczy w codziennym jadłospisie oraz stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. Efekty tych błędów to choroby dietozależne, m.in. otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Cierpi na nie ponad 1/3 Polaków.  Na …

Czytaj więcej »

Co kryją produkty „light” i „fit”?

Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów? – Produkty „light” rzeczywiście mogą nam pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów, nie …

Czytaj więcej »