Berberyna jest naturalną substancją roślinną. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w suplementacji. Ciekawostką jest to, że zdrowotne właściwości berberyny znane były już ponad 2000 lat temu. Jest to środek, który bardzo chętnie wykorzystywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Co jeszcze należy wiedzieć na ten temat? Oto kilka ciekawostek, …
Czytaj więcej »Insulinooporność – kiedy warto zgłosić się do dietetyka?
W ostatnim czasie zwiększa się świadomość społeczna związana ze zdrowym żywieniem, a przez to coraz więcej mówi się o różnych zaburzeniach, które mogą prowadzić do większych problemów. Jednym z nich jest insulinooporność – na czym polega, w jaki sposób można ją zdiagnozować i jak sobie pomóc? Czym jest insulinooporność? Najpierw …
Czytaj więcej »Dieta ketogeniczna dla początkujących
Chcesz zgubić nadprogramowe kilogramy, a dotychczasowe diety kończyły się rozczarowaniem? Szukasz sposobu, by mieć więcej energii, pozbyć się senności po posiłkach, wzmocnić odporność organizmu, poprawić wyniki badań i cofnąć insulinooporność? Dieta ketogeniczna to sposób na zmianę Twojego życia i osiągnięcie wielu zdrowotnych korzyści bez efektu jojo, bez uczucia głodu i …
Czytaj więcej »Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dla osób, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ten rodzaj diety, zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność oraz cukrzycę typu 1 i typu 2, a także przyszłym mamom, u których cukrzyca wystąpiła w okresie ciąży. Żywienie odgrywa znaczącą rolę w życiu każdego człowieka i …
Czytaj więcej »Insulinooporność od A do Z
Utarło się, że insulinooporność to problem tylko ludzi otyłych i tych, którzy już chorują na cukrzycę. To nie do końca prawda – może on dotyczyć znacznie szerszego grona ludzi! To zaburzenie metaboliczne jest w dodatku niebezpieczne, bo nie dość, że przez wiele lat może nie dawać jakichkolwiek objawów, to jego …
Czytaj więcej »Cukier to paliwo dla organizmu
Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …
Czytaj więcej »