Jabłoń jest niezwykle popularną odmianą drzew owocowych, którą można spotkać w wielu przydomowych ogrodach czy działkach. Jej owoce spożywa się na surowo czy też przygotowuje się z nich pyszne przetwory. Jabłka stanowią bogactwo cennych dla organizmu substancji, takich jak: kwasy organiczne, cukry proste, błonnik, pektyny, antocyjany i witaminy. Jabłoń jest niezwykle …
Czytaj więcej »Słodkie i rumiane owoce – Jabłoń Starking
Odmiana pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i charakteryzują ją czerwone, rumiane i słodkie owoce. Jabłoń Starking swoje niezwykłe owoce daje już po ok. 6 latach od zasadzenia. Korona jest duża i rozłożysta, a sama roślina jest bardzo odporna na mrozy. Owoce natomiast swój najlepszy smak osiągają dopiero po zimie, gdy trochę …
Czytaj więcej »UOKiK sprawdza, czy sieci handlowe nie zawyżają cen masła. Pod lupą też jabłka i cukier
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów kontroluje sieci handlowe i sprawdza, czy sztucznie nie zawyżały cen masła. Największy w południowej Polsce producent cukru został wezwany do ujawnienia swoich kontrahentów i umów z dostawcami. Kontrole trwają też na rynku skupu jabłek i mleka. To efekt trzech miesięcy obowiązywania ustawy o przewadze kontraktowej, która ma chronić małych dostawców przed nieuczciwymi praktykami …
Czytaj więcej »Jabłka warto jeść w całości
Są stosunkowo tanie, występują w przeróżnych odmianach i, przede wszystkim, w przypadku jabłek nie ma przeszkód, żeby kupować produkty lokalnie. Pysznie, zdrowo i ekologicznie. Z naszym rodzimym super food mamy jednak jeden problem – najczęściej delektujemy się soczystym miąższem wyrzucając wszystko inne – skórkę, gniazda nasienne i pestki. A to …
Czytaj więcej »