Prognozy kulinarne na 2022 r. są wyjątkowo optymistyczne! Dwa lata pandemii i zamknięcia w domach spowodowało, że Polacy zmuszeni zostali do samodzielnego przygotowywania różnego rodzaju potraw, czy to na co dzień, czy też na różne wyjątkowe okazje. W kuchni zapanowała swoboda, a na talerzach zaczęły pojawiać się improwizowane potrawy. Sztywny …
Czytaj więcej »Food truck: skąd wzięła się moda na jedzenie z furgonetki?
Dzisiaj wielu z nas nie wyobraża sobie, że nagle mogłoby zabraknąć możliwości zjedzenia posiłku w miejscu z dobrym jakościowo street foodem. Jak to zwykle bywa to, co najprostsze i najczęściej najsmaczniejsze zostaje wymyślone z potrzeby w myśl przysłowia, że to właśnie ona jest matką wynalazków. Trochę Historii Nie inaczej rzecz ma …
Czytaj więcej »Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?
Branża kulinarna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Wszystko za sprawą coraz większej liczby blogów kulinarnych – jednej z najpowszechniejszych form dziennika internetowego. Ma to oczywiście wiele zalet, ale trudno ukryć, że zdobycie rzeszy odbiorców przy takiej konkurencji nie jest łatwe. Sprawdź, dlaczego warto prowadzić bloga kulinarnego. Miłość do …
Czytaj więcej »Nowy trend, czyli obiad na zakupach
Współczesne galerie handlowe pełnią dziś nie tylko funkcję sprzedażową, ale także rozrywkową. Coraz częściej są miejscem spotkań i wspólnego spędzania czasu dla całych rodzin. Trend ten sprawił, że oferta domów towarowych uległa pewnym przeobrażeniom – poza sklepami pojawiają się w nich miejsca do odpoczynku oraz przestrzeń, w której można zjeść …
Czytaj więcej »Dlaczego warto celebrować posiłki?
Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą …
Czytaj więcej »Je się uszami
Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością …
Czytaj więcej »Jak nie marnować jedzenia?
35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć …
Czytaj więcej »Jak zaoszczędzić 200 zł miesięcznie, czyli 10 sposobów na mądre gospodarowanie żywnością
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na …
Czytaj więcej »Przybywa biokonsumentów
Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach. …
Czytaj więcej »Co jedzą geniusze?
Zapomniałeś przesłać szefowi ważnych dokumentów, nie możesz skupić się na analizie danych w raporcie? Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu. Kupisz je w większości sklepów spożywczych. Dobra pamięć i umiejętność koncentrowania się na wykonywanych zadaniach są niezbędne do osiągania sukcesów w pracy i szkole. Korzystny wpływ na …
Czytaj więcej »