Kimchi, tradycyjna koreańska potrawa, stanowi nieodłączny element kuchni i kultury Korei. Jest to fermentowane danie, które zyskało międzynarodową sławę dzięki swoim wyjątkowym smakom i korzyściom zdrowotnym. Składające się głównie z marynowanej kapusty pekińskiej i różnych przypraw, kimchi cieszy się popularnością zarówno w Korei, jak i poza jej granicami. Jego znaczenie …
Czytaj więcej »Kuchnia koreańska: jak zrobić pyszne kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa koreańska, która ze względu na liczne walory zdrowotne coraz bardziej zachwyca świat. Może być przystawką albo dodatkiem do najróżniejszych dań. Zawiera kiszone warzywa, głównie kapustę pekińską, której wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie ostrych przypraw. Koreańczycy przygotowują spore ilości kimchi na całą zimę i …
Czytaj więcej »Nie tylko kimchi, czyli kilka słów o kuchni koreańskiej
Restauracje chińskie mają w Polsce długą tradycję – w każdym większym mieście znajduje się z pewnością przynajmniej jeden lokal z wystrojem w charakterystycznych, złoto-czerwonych barwach. Bary sushi to kolejny etap wkraczania kuchni azjatyckich w nasz nadwiślański pejzaż kulinarny. Od kilku sezonów zauważyć można, że w cieniu jadłodajni chińskich i japońskich …
Czytaj więcej »