Archwium dla tagu: kiszonki

Co warto jeść jesienią, aby utrzymać zdrową dietę?

owoce warzywa kiszonki jesień

Jesień jest dla wielu z nas trudną porą roku. Niektórzy ją uwielbiają, natomiast spora część Polaków za jesienią po prostu nie przepada. Coraz chłodniejsze wieczory, zachmurzone niebo, opady deszczu i zmrok zapadający wcześniej niż latem – to wszystko może nas nieco zniechęcić. Jesienią należy jednak szczególnie o siebie zadbać, ponieważ …

Czytaj więcej »

Najciekawsze trendy kulinarne tego roku

street food

Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …

Czytaj więcej »

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

kiszonki z kapusty i buraków

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z …

Czytaj więcej »

Kiszonki – dlaczego warto je jeść, co i jak kisić?

przepisy na kiszonki

Kiszonki to tanie i wartościowe źródło cennych składników odżywczych i naturalny probiotyk. Do tego smakują wybornie, a  najlepsze są te przygotowane w domu. Warto je zrobić latem, kiedy świeże warzywa mają najwięcej składników odżywczych i spożywać przez cały rok. Warto przyjrzeć się bliżej co sprawia, że kiszonki są tak cenne …

Czytaj więcej »