Jesień jest dla wielu z nas trudną porą roku. Niektórzy ją uwielbiają, natomiast spora część Polaków za jesienią po prostu nie przepada. Coraz chłodniejsze wieczory, zachmurzone niebo, opady deszczu i zmrok zapadający wcześniej niż latem – to wszystko może nas nieco zniechęcić. Jesienią należy jednak szczególnie o siebie zadbać, ponieważ …
Czytaj więcej »Najciekawsze trendy kulinarne tego roku
Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …
Czytaj więcej »Kapusta i buraki kontra rak żołądka
Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy szczególnie należy dbać o odporność organizmu. Sok z …
Czytaj więcej »Kiszonki – dlaczego warto je jeść, co i jak kisić?
Kiszonki to tanie i wartościowe źródło cennych składników odżywczych i naturalny probiotyk. Do tego smakują wybornie, a najlepsze są te przygotowane w domu. Warto je zrobić latem, kiedy świeże warzywa mają najwięcej składników odżywczych i spożywać przez cały rok. Warto przyjrzeć się bliżej co sprawia, że kiszonki są tak cenne …
Czytaj więcej »