W świecie kosmetologii, kawa wykracza poza swoją tradycyjną rolę jako energetyzującego napoju, odkrywając swoje bogactwo jako składnik kosmetyczny. Charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny, kawa korzyści dla skóry i włosów, eksplorując nowe horyzonty w pielęgnacji urody. Zawarte w niej składniki aktywne, w tym antyoksydanty, kwas chlorogenowy oraz inne związki polifenolowe, otwierają …
Czytaj więcej »Poranna kawa – od ziarna do filiżanki
Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku. Wybór kaw jest ogromny nie tylko w sklepach dla kawoszy, lecz …
Czytaj więcej »Ile wody? Dietetyk obala kilka mitów
Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety powinny codziennie dostarczać organizmowi 2 l płynów, a mężczyźni – 2,5. Spożycie wody, podobnie …
Czytaj więcej »