Archwium dla tagu: kolacja

Nie tylko restauracja. Pięć oryginalnych pomysłów na Walentynki z drugą połówką

prezent na walentynki

14 lutego to święto wszystkich zakochanych. Tego dnia nie szczędzimy sobie czułych słów, obdarowujemy się upominkami i szukamy sposobów na spędzenie romantycznego wieczoru we dwoje. Większość par w dniu Świętego Walentego udaje się do restauracji. Jeśli szukasz inspiracji na nietypowe wyjście walentynkowe, przejrzyj poniższe propozycje. Zaskocz swoją drugą połówkę i …

Czytaj więcej »

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

przepisy na szparagi

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, warto się nimi nacieszyć, przygotowując proste i sycące dania główne i przekąski z ich wykorzystaniem. Oto kilka pomysłów na proste i szybkie w przygotowaniu potrawy ze szparagami. Szparagi z tartą bułką i parmezanem Przed przystąpieniem …

Czytaj więcej »

Lekki pomysł na kolację: sałatka wiosenna z serkiem wiejskim

sałatka z serkiem wiejskim

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, automatycznie tracimy ochotę na kaloryczne i ciężkie posiłki. Chętniej sięgamy po potrawy przygotowane na bazie łatwo dostępnych nowalijek, które właśnie wiosną zyskują prawdziwie naturalny smak. Sałatka ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem serka wiejskiego, skropionego oliwą i sokiem z cytryny, to wyśmienita propozycja na pożywną …

Czytaj więcej »

W czym tkwi sekret przyrządzania przegrzebków?

przegrzebki

Dzięki popularności telewizyjnych programów kulinarnych i blogów o tej samej tematyce coraz więcej osób słyszało o przegrzebkach. Ten przysmak jest jednak dla Polaków raczej produktem egzotycznym, przegrzebki są o wiele bardziej popularne, np. we Francji czy Wielkiej Brytanii. Co warto wiedzieć o tym daniu i jak je poprawnie przyrządzić? Przegrzebki …

Czytaj więcej »

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak ugotować jajko w koszulce?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. …

Czytaj więcej »

Sałatka brokułowa z winogronami, czyli eleganci smak lata

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha! Sałatka brokułowa z winogronami Przepis poleca Robert Muzyczka, …

Czytaj więcej »

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

filet z dorsza

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masła i cytryny będzie idealną propozycją …

Czytaj więcej »

All American Burger, czyli coś dla mięsożerców

przepis na hamburgera

Przysmak rodem z Ameryki jest kolejnym dowodem na to, że w prostocie tkwi siła. Buła z grillowaną wołowiną, sosami, serem i warzywami to ten rodzaj guilty pleasure, który nigdy się nie znudzi, zwłaszcza mięsożercom. Podstawą są dobrej jakości składniki, zwłaszcza pieczywo i wołowina. Ta ostatnia powinna mieć odrobinę tłuszczu – po …

Czytaj więcej »

Łosoś na 5 sposobów

Łosoś na ostro

Łosoś to ulubiona ryba Polaków. Ma delikatny smak, nie wymaga panierki ani nadmiernej oprawy. Chętnie wybieramy go jako danie obiadowe mimo dość wysokiej ceny. Co zrobić, kiedy znudzi nam się tradycyjny przepis na smażoną bądź pieczoną w folii rybę? Oto 5 przepisów, które pokochają fani łososia. Łosoś na ostro składniki: …

Czytaj więcej »

3 zupy fit, które wspomogą Twoją dietę!

Lekka zupa krem z pora

Zimowa dieta nie należy do najlżejszych. Z upodobaniem sięgamy po słodkie przekąski, a nasze obiady to prawdziwe bomby kalorii, które podstępnie odkładają się w naszym ciele, tworząc nadprogramowe kilogramy. Jeśli do tego dołożyć święta i karnawał możemy być pewne, że w niedługim czasie nasze ulubione spodnie staną się nieco przyciasne, …

Czytaj więcej »