Koniec sierpnia to czas, kiedy z bazarków i sklepowych skrzyń znikają ostatnie jagody czy truskawki, a nasze kubki smakowe pomału przygotowują się na festiwal jesiennych doznań. Zanim jednak w kuchniach zagości zapach pieczonej dyni, orzechowej szarlotki bądź duszonych grzybów, warto godnie pożegnać odchodzące lato. Oprócz truskawek i jagód, owocowym symbolem …
Czytaj więcej »Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii
W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …
Czytaj więcej »Kolacja do 18? Mit
Zdaniem dietetyków pora ostatniego posiłku powinna być dopasowana do trybu życia. Krótszy dzień żywieniowy oznacza bowiem mniejszą ilość składników odżywczych dostarczanych do organizmu. Specjaliści radzą, by nie wierzyć ślepo we wszystkie rady znalezione w sieci i udzielane przez samozwańczych ekspertów. Nawyk, który sprawdza się u jednej osoby, innej może zupełnie nie odpowiadać. Dietetycy przede wszystkim obalają …
Czytaj więcej »Letnia wersja zimowych pierogów, czyli kaczka z melisą, miętą i pomarańczą
Powszechna opinia brzmi – pierogi to idealne danie do przygotowywania w jesienne lub zimowe, długie wieczory. W końcu najpierw trzeba ugotować, potem wystudzić i zmielić farsz (czy to grzybowo- kapuściany, czy mięsny), potem lepić, gotować, lepić, gotować… Poza tym to ciężkie i kaloryczne danie. Udowadniamy, że to nieprawda. Przecież to …
Czytaj więcej »Pora na pory!
W polskiej kuchni są chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, choć bez nich żaden rosół nie zyska głębi aromatu i wyrazistego smaku. Surowe dodajemy do sałatek, żeby podkreślić ich charakter, czasem zastępujemy nimi ˗ dla niektórych zbyt ostrą ˗ cebulę lub wrzucamy do woka jako składnik chińszczyzny. Przez wieki traktowane …
Czytaj więcej »