Żyły to naczynia, które zbierają z ciała krew pozbawioną tlenu i substancji odżywczych, odprowadzając ją do serca, skąd trafia do płuc, by znów wzbogacić się w tlen. W porównaniu do tętnic naczynia te mają cienkie, łatwo odkształcające się ściany. W związku z tym trudno im prowadzić krew wbrew zasadom fizyki, …
Czytaj więcej »Chcesz zostać dawcą krwi? Pamiętaj o tych wymogach!
Krew jest lekiem ratującym życie, którego nie można wyprodukować w sztucznych warunkach. Oddanie krwi jest bezpieczne i nie wymaga wielkiego wysiłku i poświęcenia. Pobrana krew trafia do chorych, często w ciężkim stanie, po zabiegach operacyjnych czy poważnie chorujących, dlatego ważna jest jej jakość. Stąd szereg warunków jakie należy spełnić, aby …
Czytaj więcej »Najbardziej słone produkty, które cię zaskoczą
Prawdopodobnie wiesz, że konsumujemy o wiele za dużo soli. Nowy raport sporządzony na zlecenie rządu USA wskazuje palcem na niektóre zaskakujące źródła soli w diecie. Które produkty sprawiają, że spożywamy zbyt dużo soli? I choć, jak zwykle, warto wziąć pod uwagę zasadnicze różnice pomiędzy sposobem przygotowywania poszczególnych produktów w Polsce …
Czytaj więcej »Rośnie liczba zachorowań na nowotwory krwi
Rośnie liczba zachorowań na nowotwory krwi. Problemem w ich leczeniu jest niska dostępność specjalistów z dziedziny hematologii i utrudniony dostęp do nowoczesnych terapii. Ścieżka refundacyjna dla nowych leków stosowanych w przebiegu chorób hematoonkologicznych trwa w Polsce 2-4 lata. Pod tym względem odbiegamy od innych państw regionu, takich jak Węgry, Czechy, a nawet Rumunia. – Mamy niestety do …
Czytaj więcej »Krew, towar pierwszej potrzeby
Pobraną krew można przechowywać tylko do 42 dni. Niestety, jej rezerwy nie są duże, a potrzebujących, szczególnie w okresie letnim, nie brakuje. Co się robi, gdy pacjenci czekają, a banki krwi świecą pustkami? W sytuacjach awaryjnych prosi się o pomoc stałych krwiodawców – telefonicznie lub SMS-em. Również bliscy osób, które …
Czytaj więcej »