Nie ma co ukrywać – klasyczne gofry z polewą i bitą śmietaną to prawdziwa bomba kaloryczna. Czy osoby dbające o linię są skazane na rezygnację tego typu deserów? Absolutnie nie! Sprawdź, jak niewielkim kosztem przyrządzić pyszne i – co najważniejsze – zdrowe gofry. Sposób pierwszy: zmień rodzaj mąki Do przygotowania …
Czytaj więcej »Cukier jednak ok? Dietetycy obalają kolejne mity
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej …
Czytaj więcej »Czym słodzić, żeby nie zaszkodzić?
Nazywano go słodkim narkotykiem, białą śmiercią – swego czasu cukier posądzano o przyczynianie się do chorób cywilizacyjnych i zalecano kategoryczne usunięcie go z diety. Nastąpiła moda na słodziki, niskokaloryczne aspartam, sacharyna i sukularoza pojawiały się we wszystkich produktach light. Po pewnym czasie okazało się, że i one nie są bez …
Czytaj więcej »Szykuje się naprawdę upalny weekend
Pierwszy lipcowy weekend zapowiada się wyjątkowo upalnie – temperatury na słupkach rtęci przekroczą 30 stopni Celsjusza. Takie upały dla wszystkich, którzy nie spędzą weekendu nad wodą ani w lesie, mogą być solidnym obciążeniem. Dziś podpowiemy, jak się nie przegrzać w mieście. Jak podaje w oficjalnym komunikacie Instytut Meteorologii i Gospodarki …
Czytaj więcej »