Dania rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Łatwy dostęp do produktów spożywczych sprawia, że większość z nich można przygotować samodzielnie, a nie tylko próbować w restauracjach. Przedstawiamy najlepsze potrawy rodem z Japonii. Sushi Sushi to potrawa znana na całym świecie. W większości przypadków …
Czytaj więcej »Jak przyrządzić krewetki?
Krewetki – jedni je kochają, inni nienawidzą, ale nie można im odmówić uroku. Różowe, rumiane i aromatyczne, jeśli są odpowiednio przyrządzone, potrafią zachwycić zarówno wyglądem, jak i smakiem. Podstawą w przygotowaniu potraw z krewetkami są odpowiednie dodatki. W jaki sposób przyrządzić krewetki? Krewetki to jeden z najpopularniejszych owoców morza oraz …
Czytaj więcej »Matcha – co warto wiedzieć o zielonej herbacie rodem z Japonii?
Matcha jest japońskim napojem i oznacza „herbatę w proszku”. To jeden z gatunków zielonych herbat. Jej niewątpliwe właściwości prozdrowotne sprawiają, że cieszy się ona uznaniem w coraz szerszych kręgach. Jak ona działa? Dla kogo jest przeznaczona? Czym charakteryzuje się matcha? Jej wyjątkowość rozpoczyna się od samego sposobu uprawy. Już na …
Czytaj więcej »Sos teriyaki – jak smakuje i z jakimi daniami go jeść?
Coraz większa dostępność produktów kulinarnych z całego świata przeobraża nasze upodobania kulinarne. Chętnie sięgamy po dania z Azji, Hiszpanii czy krajów Ameryki Południowej. Modyfikujemy również sprawdzone przepisy, sięgając choćby po orientalne przyprawy. Uznanie zyskuje sobie m.in. sos teriyaki. Odkryj smaki Azji Istotę sosu teriyaki skrywa już jego nazwa. „Teri” oznacza …
Czytaj więcej »Top 5 najczęściej zamawianych dań na wynos
Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają się coraz bardziej popularne – szacuje się, że za kilka lat ponad połowa kupowanego jedzenia będzie zamawiana właśnie przez Internet. Ich szybkie przygotowanie i smak zachęcają coraz więcej osób. Niemniej dań dostępnych na rynku jest …
Czytaj więcej »Sprowadź na swój stół atrakcyjne potrawy kuchni hiszpańskiej!
Kuchnia hiszpańska, choć wydawałoby się że wyjątkowo spójna pod względem kulturowo – geograficznym, jest pełna kontrastów i różnic. Półwysep Iberyjski dzieli się na wiele regionów, które warto poznać pod względem gastronomicznym, gdyż wzajemnie się uzupełniają i każdy smakosz znajdzie w nich swoje wybrane danie. Andaluzja słynie z potraw natury śródziemnomorskiej. …
Czytaj więcej »Egzotyczne wakacje: Wietnam
Tropikalny klimat, egzotyka Dalekiego Wschodu, piaszczyste plaże, wyśmienite, orientalne jedzenie i bogata, ale i trudna historia: to wszystko może zaoferować nam Wietnam. Ten kraj na Półwyspie Indochińskim to wciąż mniej popularny kierunek niż Tajlandia czy Malediwy, ale zdecydowanie warty polecenia. Klimat Wietnam rozciąga się wzdłuż południka na długość ponad 1650 …
Czytaj więcej »Najciekawsze trendy kulinarne tego roku
Coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. I nie chodzi tylko o wygląd potrawy, choć i ten zyskuje na znaczeniu, ale także o to, jaki wpływ ma jedzenie na samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Nieustająco szukamy tez nowych smaków i ich fuzji w kuchniach całego świata. …
Czytaj więcej »Kuchnia koreańska: jak zrobić pyszne kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa koreańska, która ze względu na liczne walory zdrowotne coraz bardziej zachwyca świat. Może być przystawką albo dodatkiem do najróżniejszych dań. Zawiera kiszone warzywa, głównie kapustę pekińską, której wyjątkowy smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie ostrych przypraw. Koreańczycy przygotowują spore ilości kimchi na całą zimę i …
Czytaj więcej »Tofu – do czego przydaje się w kuchni
Tofu to rodzaj sera wykonanego z mleka sojowego. Dla wegan i wegetarian stanowi zamiennik klasycznego twarożku, a dzięki temu, że tofu występuje w kilku odmianach, można go wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Dzięki zawartości białka i zdrowych tłuszczów stanowi wartościowy dodatek do posiłku. Jak skomponować tofu z innymi składnikami? Co …
Czytaj więcej »