Kuchnia molekularna to innowacyjne podejście do gotowania, które wykorzystuje zrozumienie procesów chemicznych i fizycznych zachodzących podczas przygotowywania posiłków. Ta dziedzina łączy naukę i sztukę kulinarne, pozwalając kucharzom eksperymentować z teksturami, formami i smakami, tworząc niezwykłe doznania kulinarne. Oto kilka technik i koncepcji charakterystycznych dla kuchni molekularnej: Sferyfikacja Proces tworzenia miękkich, …
Czytaj więcej »Jedzenie owoców zimą – co wybierać?
Kiedy minie sezon na świeże truskawki, jagody czy śliwki, nie musisz rezygnować z ich podawania w swoim domu. Zastanawiasz się, czy poza sezonem są inne formy podawania owoców niż mrożone? Odpowiadamy – liofilizowane. Dzięki liofilizacji produkty zachowują wszystkie swoje walory odżywcze oraz smakowe. A jeśli uprzednio zostaną sproszkowane, to możesz …
Czytaj więcej »